Η ιαπωνική εταιρεία Astroscale ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το Elsa-D. Πρόκειται για ένα μικρό σκάφος που μοιάζει με δορυφόρο, το οποίο διαθέτει μια σειρά από συστήματα και τεχνολογίες εντοπισμού περιπλανώμενων αντικειμένων στο Διάστημα, των αποκαλούμενων διαστημικών σκουπιδιών. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει τέτοια αντικείμενα, να τα… αρπάζει με τους μαγνήτες του και να τα οδηγεί στη γήινη ατμόσφαιρα για να καταστραφούν.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου η βρετανική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστολή του Elsa-D επειδή θέλει η χώρα αποκτήσει έντονη διαστημική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, αλλά οι βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα καθαρό από σκουπίδια διαστημικό περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA- European Space Agency) εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34.000 με διάμετρο έως και δέκα εκατοστά, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα. Επιπλέον, σε τροχιά βρίσκονται περίπου 3.500 δορυφόροι, ανενεργοί πλέον, τους οποίους πρέπει να φροντίζουν να αποφεύγουν οι περίπου 3.000 δορυφόροι που βρίσκονται σε λειτουργία. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Space X και η Amazon, δημιουργούν σμήνη τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων που αποτελούνται από χιλιάδες δορυφόρους. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Κίνα θέλει να αποκτήσει τον δικό της παρόμοιο διαστημικό τηλεπικοινωνιακό στόλο και το ίδιο θέλει να κάνει και η Βρετανία.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στο Διάστημα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη Βρετανία, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει ο διαστημικός χώρος γύρω από τη Γη να αποκτήσει κανόνες και ασφάλεια. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν δορυφόρους μας λένε ότι οδεύουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με την έναρξη της χρήσης των αυτοκινήτων, όπου καθώς αυξανόταν ο αριθμός τους, συνεχώς έπρεπε να λαμβάνονται μέτρα στους δρόμους. Στη προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, δεν θα μπορούμε όπως συμβαίνει τώρα να αφήνουμε απλώς τους δορυφόρους που δεν χρησιμοποιούνται στην άκρη του δρόμου. Θα πρέπει από εδώ και πέρα στα συμβόλαια που συνάπτονται με τις εταιρείες των δορυφόρων να υπάρχει πρόβλεψη ότι οι εταιρείες είτε θα συντηρούν τους δορυφόρους, είτε θα φροντίζουν για την ασφαλή απομάκρυνση ή καταστροφή τους από το διαστημικό περιβάλλον της Γης» αναφέρει ο Τζορτζ Φρίμαν, υπουργός επιστήμης της Βρετανίας.
Το Elsa-D εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά πριν από 11 μήνες για μια δοκιμαστική αποστολή, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.
«Εχουμε ως ανθρώπινος πολιτισμός μια κουλτούρα να πετάμε πράγματα και έχουμε κάνει το ίδιο και στο Διάστημα. Το γεγονός ότι εκτοξεύουμε χιλιάδες διαστημικά σκάφη σημαίνει ότι θα αυξάνεται ο αριθμός των συγκρούσεων. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουμε ορισμένες από τις υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε, επειδή ορισμένες περιοχές γύρω από τη Γη δεν είναι ασφαλείς. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε αυτές τις περιοχές βιώσιμες» δηλώνει ο Τζον Ομπουρν, στέλεχος της Astroscale.