Το Mina’s είναι το εστιατόριο που άνοιξαν πρόσφατα η Μίνα Στόουν και ο σύζυγός της Αλεξ Ιγκλετον στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMA PS1 στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι, την παλιά βιομηχανική περιοχή του Κουίνς στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει αλλάξει χρήση και χαρακτήρα προσελκύοντας καλλιτέχνες και κυρίως νεανικό κοινό στα μπαρ και τα εστιατόριά του.
Ο κατάλογος της Μίνας προτείνει απλά πράγματα: μέλι με ταχίνι και κανέλα, πεϊνιρλί, βραστά χόρτα με λαδολέμονο, φακές σούπα, σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο, ροστμπίφ, και ελληνικά μεζεδάκια, όπως λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι, αντσούγιες, ελιές, κρέμα φέτας, μελιτζανοσαλάτα. Από ένα ελληνικό εστιατόριο –γιατί περί αυτού πρόκειται- δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν ο φραπέ, τα ελληνικά κρασιά, η μπίρα και το ούζο.
Το φετινό φθινόπωρο είναι γλυκό στη Νέα Υόρκη, το ζευγάρι, λοιπόν, εγκαινίασε το εστιατόριο με ένα ωραίο πάρτι για φίλους στην καταπράσινη αυλή του ατελιέ της ζωγράφου Κασάντρα ΜακΛέοντ στο Μπρούκλιν, γράφουν οι New York Times. Ανάμεσά τους, παλιοί φίλοι της μαγείρισσας, πολλοί σύγχρονοι νεοϋρκέζοι καλλιτέχνες αλλά και η νέα διευθύντρια του MOMA PS1, Κέιτ Φόουλ. Βιολογικά ελληνικά κρασιά που εισάγει στη Νέα Υόρκη το εξειδικευμένο κατάστημα Eklektikon δροσιζόντουσαν μέσα σε νερό με πάγο πάνω σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, πλάι σε πιατέλες με κομμένα τυριά, μήλα και ξερά σύκα, ενώ φυσικά προσφερόταν επίσης ούζο, αλλά και μεσκάλ (ο «σκληροτράχηλος» συγγενής της τεκίλα, από το Μεξικό).
Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα σκληρής δουλειάς για τη Στόουν, η οποία μαγείρεψε και φωτογράφισε στο ατελιέ της ΜακΛέοντ τα πιάτα για το δεύτερό της βιβλίο μαγειρικής που ετοιμάζει. Μαγείρισσα των καλλιτεχνικών κύκλων και των γκαλερί από το 2006, η Μίνα Στόουν έχει ήδη εκδώσει το «Cooking for Artists» (2015), ένα βιβλίο με νόστιμα πιάτα, βασισμένα σε φρέσκα εποχιακά υλικά και απλές συνταγές εμπνευσμένες από τους έλληνες προγόνους της, τα οποία ετοίμαζε για τα μεγάλα δείπνα που ακολουθούσαν τα βερνισάζ της γκαλερί του Γκάβιν Μπράουν αλλά και για το ατελιέ του εικαστικού Ουρς Φίσερ.
Στο μαγείρεμα εξάλλου οφείλεται και ο έρωτας της Στόουν με τον Ιγκλτον. Και οι δύο κατάγονται από την Ελλάδα και όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, συμφώνησαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν πουθενά το ελληνικό φαγητό που έμαθαν να τρώνε και το αγαπούσαν.
Η Στόουν και ο Ιγκλετον είναι βαθιά επηρεασμένοι από την Ελλάδα. Το ζευγάρι περνάει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού στην Πάρο, που φημίζεται για τη ρεβιθάδα της (αργοψήνεται στη φωτιά και χυλώνει μέσα σε πήλινο τσουκάλι), κάθε χρόνο μάλιστα στα τέλη Ιουλίου στο χωριό Πρόδρομος οργανώνεται η Γιορτή του Ρεβιθιού και για ένα διήμερο Παριανοί και επισκέπτες τιμούν τη νόστιμη σπεσιαλιτέ του νησιού.
Από την πλευρά της μητέρας της η Στόουν κατάγεται από τον Πειραιά, και ο Ιγκλτον γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Και το φαγητό που αγαπούν είναι απλό, φαινομενικά τουλάχιστον, αφού τα συστατικά είναι μεν κοινά αλλά εξαιρετικής ποιότητας.
Η Στόουν αγοράζει ελαιόλαδο, φέτα, ελιές και γιαούρτι από το ελληνικό κατάστημα Titan Foods στο του Κουίνς. Στα πιάτα της προτιμά να χρησιμοποιεί χυμό λεμονιού αντί για ξύδι, το βάζει και στο τζατζίκι της που το φτιάχνει με γιαούρτι ΦΑΓΕ. Μάλιστα, για τους πιο ευαίσθητους ουρανίσκους, προτείνει να βάζουμε στο τζατζίκι ολόκληρες σκελίδες σκόρδου για να δώσουν τη γεύση τους αλλά να τις αφαιρούμε πριν από το σερβίρισμα.
Η φιλοσοφία της συνδέεται λιγότερο με την αυθεντικότητα και περισσότερο με την εμπειρία που αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζουν να τρώνε οι ελληνικές οικογένειες, όπως για παράδειγμα τα μεζεδάκια που σερβίρει στο εστιατόριό της, όχι απαραίτητα με ούζο.
Και θεωρεί ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα μέρος στη Νέα Υόρκη «όπου μπορεί κανείς να απολαύσει καλό ελληνικό φαγητό και όχι μόνο γύρο ή ψάρι, φαγητά δηλαδή που θα φας σε ένα σπίτι στην Ελλάδα, όπως οι φακές και τα ρεβίθια και άλλα που παραδοσιακά θεωρούνται πιάτα φτωχικής κουζίνας», όπως λέει στους New York Times.
Το γιορτινό δείπνο στο ατελιέ της ΜακΛέοντ παρουσιάστηκε σε δύο μέρη: Πρώτα βγήκε «η πιο φρέσκια ελληνική σαλάτα», που δοκίμασε ποτέ η Θέσαλι Λα Φορς, διευθύντρια του Τ, του lifestyle περιοδικού των New York Times, η οποία υπογράφει το άρθρο (με τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού, κόκκινο κρεμμύδι, αγγούρι, μέντα, πράσινες πιπεριές και ρίγανη με βαρελίσια φέτα από πάνω που εισάγεται κατευθείαν από την Ελλάδα), ψωμί με σουσάμι (κουλούρι), φρέσκες ελιές, μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι.
Το τραπέζι συνεχίστηκε με μπουκετάκια μπρόκολου ραντισμένα με χυμό λεμονιού, ψητά παντζάρια με ξύδι και λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο. Σχεδόν όλα τα υλικά ήταν από το Essex Farm, που βρίσκεται στον Βορρά της πολιτείας Νέας Υόρκης. Και το κλου της βραδιάς ήταν η ευχαρίστηση που ένιωσαν οι καλεσμένοι μαθαίνοντας να κάνουν… παπάρα βουτώντας ένα κομμάτι ψωμί στο ζουμί της ντοματοσαλάτας και στο ταψί με το κοτόπουλο.