Γκράχαμ: Το παράξενο δημιούργημα που δείχνει, πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε να αντέχει τα τροχαία | designboom.com
Θέματα

Ο «Γκράχαμ» δεν θα σκοτωνόταν ποτέ σε τρακάρισμα

Αν υπήρχε κάποιος άνθρωπος που θα μπορούσε να βγει σχεδόν αλώβητος από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, θα είχε αυτή τη μορφή...
Protagon Team

Είναι πιθανό να υπάρξει άνθρωπος που θα μένει αλώβητος από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, όσο σφοδρό και αν είναι; Η οδική ασφάλεια είναι πάντοτε επίκαιρο ζήτημα και πρόσφατα στην Αυστραλία η Επιτροπή Ατυχημάτων στις Μεταφορές (Transport Accident Commision) έστησε μια φιλόδοξη εκστρατεία για την ασφάλεια στους δρόμους, με τίτλο Towards Zero.

Στο πλαίσιο αυτής, η καλλιτέχνης Πατρίσια Πιτσινίνι αποφάσισε να δείξει τη μορφή που θα έπρεπε να έχουν οι άνθρωποι για να μη τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα.

Το όνομα αυτού Γκράχαμ (Graham) και αποτελεί μια γραφική αναπαράσταση με βολβώδες κεφάλι, παραμορφωμένα πόδια και θώρακα με περισσότερες από δύο θηλές. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν σιλικόνη, ρητίνη και υαλοβάμβακας.

Εχει επίπεδο πρόσωπο, ώστε να προστατεύεται η μύτη, τα μάτια και τα αυτιά, τα πόδια του είναι τελείως διαφορετικά από τα ανθρώπινα και δεν έχει λαιμό. Τα πλευρά του προστατεύονται από «εξογκώματα», εν είδει αερόσακου, ενώ το δέρμα του είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό.

Εχει επίπεδο πρόσωπο, ώστε να προστατεύεται η μύτη, τα μάτια και τα αυτιά (designboom.com)

Η μορφή του διόλου τυχαία, καθώς η Πιτσινίνι συνεργάστηκε με χειρούργο και ερευνητή τροχαίων ατυχημάτων για να καταλήξει σε αυτή. Σίγουρα δύσμορφος, αλλά μόνο αν υπήρχε άνθρωπος με αυτή την όψη, θα άντεχε στις δυνάμεις που αναπτύσσονται σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Σκοπός των δημιουργών, πέρα από την αφύπνιση των οδηγών, είναι ο Γκράχαμ να γίνει λειτουργικός, ώστε να μπορεί να κινείται.

Θώρακας με περισσότερες από δύο θηλές (designboom.com)

«Τα αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί πολύ γρήγορα και ο Γράχαμ μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί χρειαζόμαστε να βελτιωθεί κάθε πτυχή του συστήματος στους δρόμους, ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τα λάθη μας», δηλώνει ο Τζο Καλαφιόρε, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Ατυχημάτων στις Μεταφορές .

Τα πλευρά του προστατεύονται από «εξογκώματα», εν είδει αερόσακου, ενώ το δέρμα του είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό (designboom.com)

«Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν πέφτοντας με φόρα πάνω σε έναν τοίχο, όμως όταν μιλάμε για συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων, οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες και οι δυνάμεις πιο έντονες. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να επιζήσει κάποιος μικρές» προσθέτει.

Σιλικόνη, ρητίνη και υαλοβάμβακας τα υλικά για την κατασκευή του (designboom.com)

Τον Γκράχαμ θα μπορούν να τον θαυμάσουν οι επισκέπτες της κρατικής βιβλιοθήκης στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας στις 8 Αυγούστου. Οι χρήστες του Google Tango, θα έχουν τη δυνατότητα να τον… εξευρευνήσουν, βλέποντας τι κρύβεται κάτω από το δέρμα του και να παρατηρήσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Ο στόχος των δημιουργών σαφής: ο Γκράχαμ να αλλάξει τη νοοτροπία των οδηγών όλου του κόσμου!