Εχουν γραφτεί πάρα πολλά για τον εθισμό που προκαλεί η χρήση των κοινωνικών δικτύων. Εχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και θεωρίες για την χρήση των κοινωνικών δικτύων και γίνονται συνεχώς διαφόρων ειδών μελέτες για τους λόγους που επιλέγει κάποιος να γίνει χρήστης τους αλλά και το είδος της χρήσης που κάνει. Οι περισσότερες μελέτες φυσικά αφορούν τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail δύο καθηγητές εφαρμοσμένης γλωσσολογίας του Open University του Λονδίνου εκπόνησαν την πιο πρόσφατη μελέτη για την χρήση του Facebook. Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αιτία που οι χρήστες είναι εθισμένοι στο Facebook είναι ότι απλώς θέλουν να παρακολουθούν την ζωή των ατόμων που έχουν κάνει φίλους στο δίκτυο αυτό και να τους κριτικάρουν σιωπηλά, από απόσταση.
«Για τον ιδρυτή και τα στελέχη του Facebook οι άνθρωποι θέλουν να είναι μέρος του Facebook επειδή αυτό το κοινωνικό δίκτυο τους δίνει την δυνατότητα να χτίσουν κοινότητες και να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο. Η άποψη τους είναι ότι η δυνατότητα που προσφέρει το Facebook να συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και διάφορα δεδομένα ενισχύει τους ανθρώπινους (φιλικούς) δεσμούς. Φαίνεται όμως ότι αυτή είναι μια εξιδανικευμένη ιδέα για τα κοινωνικά δίκτυα και το Facebook ειδικότερα. Μελετώντας τι πραγματικά κάνουν οι χρήστες του Facebook, πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς αισθάνονται όταν βλέπουν τι κάνει ή τι λέει κάποιος διαδικτυακός τους φίλος διαπιστώνουμε ότι η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη.
» Η έρευνα που κάναμε δείχνει ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε κάποιους ανθρώπους στο Facebook παρά το γεγονός ότι τους θεωρούμε ενοχλητικούς ή ακόμη περισσότερο ότι αυτά που κάνουν και λένε μας προσβάλλουν ως προσωπικότητες. Παρόλα αυτά αντί να τους αντιμετωπίσουμε ανοικτά ή έστω να τους διαγράψουμε συνεχίζουμε να παρακολουθούμε σιωπηλά το τι κάνουν και πιθανότατα παίρνουμε ευχαρίστηση κριτικάροντας τους και πάλι σιωπηλά και όχι δημόσια.
» Ηταν εντυπωσιακό ότι πολλοί χρήστες του Facebook που πήραν μέρος στην έρευνα μας είπαν ότι συχνά ένιωθαν ενόχληση από αυτά που αναρτούσαν πολλοί διαδικτυακοί φίλοι τους. Παρόλα αυτά δεν τους διέγραφαν και συνέχιζαν να τους παρακολουθούν. Μοιάζει με την συμπεριφορά που έχουν πολλοί άνθρωποι που τους αρέσει να παρακολουθούν τηλεοπτικά πρόσωπα ή προγράμματα που μισούν επειδή νιώθουν ικανοποίηση ασκώντας τους κριτική» αναφέρουν οι δύο ερευνητές.