Με βαριά περπατησιά, χαρακτηριστική φωνή και βλέμμα – μαχαίρι, ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο «ναυπηγός» της Alpha Bank, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών ήταν ο τελευταίος της παλαιάς φρουράς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τρίτης γενιάς τραπεζίτης ο ίδιος, στη μακρά ιστορία μιας οικογένειας τραπεζιτών, με την αρχή να γίνεται από τον συνονόματο παππού του, έναν δαιμόνιο επιχειρηματία, έμπορο υφασμάτων από την Σπερχογεία Μεσσηνίας που ίδρυσε το 1879 μια εμπορική εταιρεία στην Καλαμάτα. Το πιστωτικό τμήμα της μετονομάστηκε σε Τράπεζα Καλαμών το 1918 δημιουργώντας μια από τις πρώτες, ιδιωτικές, τράπεζες στην Ελλάδα, η οποία μεταφέρθηκε το 1924 στην Αθήνα και μετονομάστηκε σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστης. Από εκείνη την Τράπεζα προέκυψε η Τράπεζα Πίστεως, με νέα μετονομασία το 1972, για να μετονομαστεί για τελευταία φορά σε Alpha Bank το 1994.
Χαρισματικός και ικανός ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο Νέστορας των τραπεζιτών όπως γραφόταν κατά καιρούς, έσπασε κάθε ρεκόρ μακροημέρευσης, διοικώντας την Τράπεζα περισσότερα από 40 χρόνια. Ανέλαβε την διοίκηση της μικρής Τράπεζας Πίστεως το 1973, εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης και μέσα σε λίγα χρόνια την μετέτρεψε σε μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές τράπεζες στην χώρα. Χωρίς σπουδές επί των οικονομικών, με πτυχίο όμως Ναυπηγικής, κράτησε σταθερό τιμόνι, εκμεταλλεύθηκε την κρατικοποίηση της Ιονικής και της Εμπορικής στην Μεταπολίτευση και το γενικότερο κλίμα στον τραπεζικό κλάδο και ανέδειξε σε μεγάλο παίκτη στο εγχώριο σύστημα την ιδιωτική Alpha Bank, αφήνοντας την δική του ιστορία σε πολλές μεγάλες στιγμές του εγχώριου banking.
Μια χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουση του με τους συνδικαλιστές της Πίστεως στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από τα συνδικαλιστικά πάθη, μίση και μετέπειτα… πολιτικές καριέρες, η οποία και του χάρισε την φήμη του σκληρού και αμετακίνητου τραπεζίτη.
Απαιτητικός όμως και ο ίδιος με τον εαυτό του, αφού η ατέρμονη δουλειά ήταν γνώρισμα του, όπως επίσης το κύρος και η επιρροή του. Ήταν ο τραπεζίτης που είχε πει την περίφημη φράση «σε αυτή την χώρα χωρούν δυόμιση τράπεζες», πολλά χρόνια πίσω, σε μια γενική συνέλευση, από τις κατάμεστες συνελεύσεις των παλαιών εποχών που έβγαζαν ειδήσεις, ενώ η Alpha Bank είχε καίριο ρόλο στον ανασχηματισμό του εγχωρίου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το 1999 αγόρασε το 51% της κρατικής Ιονικής Τράπεζας την οποία και απορρόφησε η Alpha Bank πλήρως τον επόμενο χρόνο, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Μαζί με τον Θεόδωρο Καρατζά της Εθνικής οραματίστηκε την δημιουργία ενός τραπεζικού γίγαντα με την συνένωση της Εθνικής με την Alpha Bank . Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, φέρεται να είχε πει σε κάποια φάση της πολυετούς του ζύμωσης με τον Καρατζά γύρω από αυτό το θέμα – που τελικά δεν προχώρησε και ποτέ: «Θεόδωρε, αν ήμουν σίγουρος ότι θα έμενες εσύ στην Τράπεζα δεν θα είχα κανένα δισταγμό να προχωρήσω. Διαφορετικά όμως η συνένωση θα κατέληγε στην κρατικοποίηση της Alpha, κάτι που κανένας μέτοχος δεν θα το δεχόταν».
Με πικρή πείρα από κρατικές παρεμβάσεις στην μακρά πορεία της οικογένειας στο τραπεζικό σύστημα, υπέρμαχος του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας, πραγματοποίησε μια ακόμη κίνηση ματ το 2012 με την απορρόφηση της Emporiki Bank που ισχυροποίησε περαιτέρω την Alpha Bank.
Από τη Ναυπηγική στην Τραπεζική
Ο πατριάρχης των τραπεζιτών όπως ήταν γνωστός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε ως δόκιμος μηχανικός σε δεξαμενόπλοιο ειδικού φορτίου. Στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζες των ΗΠΑ αποκτώντας σχετική εμπειρία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963, από διάφορες θέσεις για να μάθει την δουλειά αλλά και την Τράπεζα, in & out, ενώ από το 1973 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.
Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το πάθος με την Τέχνη και την ιστιοπλοΐα
Ο Γιάννης Κωστόπουλος λάτρευε την Τέχνη και την ιστιοπλοΐα.
Αυτά τα δύο πάθη φαίνεται πως έχει μεταδώσει και στη ζωγράφο κόρη του Δάφνη, από την σχέση του με τη Μαίρη Μουζάκη, θυγατέρα του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα», Ελευθέριου Μουζάκη. Είχε προηγηθεί ο γάμος του με τη Ντόλλυ Σαρρή.
Απέκτησε ένα ακόμη παιδί, τον Φίλιππο, με την Ειρήνη Μολφέση.
Το 1988 ο Κωστόπουλος δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συναπτά έτη (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα.
Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές αυτές με άδεια κυβερνήτη).
Η ομάδα συμμετέχει στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα, τερματίζοντας πάντα στις πρώτες θέσεις.