Επιστημονική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε σε απολιθώματα που εντοπίστηκαν στη Δυτική Ερημο, μια περιοχή της Σαχάρας στην Αίγυπτο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Η περιοχή αυτή ανήκε κάποτε σε μια μεγάλη θάλασσα για αυτό και εντοπίζονται εκεί συχνά απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών.
Ο ερευνητές μελέτησαν τα απολιθώματα στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Mansoura στην ομώνυμη πόλη που βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου. Από τη μελέτη προέκυψε ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος φάλαινας που ζούσε πριν από 43 εκατ. έτη. Το νέο είδος ονομάστηκε Phiomicetus anubis επειδή το κρανίο τους θύμισε στους ερευνητές τον Ανούβι, την θεότητα των νεκρών των αρχαίων Αιγύπτιων η οποία συνήθως απεικονίζεται με κεφάλι τσακαλιού.
Νέος κρίκος στην αλυσίδα της εξέλιξης
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC η φάλαινα αυτή είχε μήκος δέκα μέτρων, ζύγιζε περίπου 600 κιλά και διέθετε ισχυρά σαγόνια με τα οποία κυνηγούσε τα θηράματα της. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτού του είδους ήταν ότι διέθετε τέσσερα μεγάλα άκρα, τέσσερα πόδια τα οποία ανάμεσα στα άλλα του επέτρεπαν να κινείται και στην στεριά αφού οι ερευνητές εκτιμούν ότι ήταν αμφίβιο ζώο.
«Πρόκειται για ένα είδος που αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης των φαλαινών και είναι παράλληλα πολύ σημαντική ανακάλυψη για την Αιγυπτιακή και Αφρικανική παλαιοντολογία» δηλώνει ο Αμπντουλάχ Γκοχάρ, επικεφαλής της έρευνας.