Το πρωί της 28ης Αυγούστου η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε δελτίο Τύπου για τη «δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια». Οπως αναφέρεται, εμπλέκονται 30 άτομα όλα τους μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ενώ συνελήφθησαν τρεις από τους εμπλεκομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, μία από τους τρεις που συνελήφθησαν είναι η Σάρα Μαρντίνι, η 23χρονη Σύρα που μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Γιούσρα κολύμπησαν τον Αύγουστο του 2015 επί τρεισήμισι ώρες τραβώντας ένα φουσκωτό γεμάτο πρόσφυγες προς τα ελληνικά παράλια, σώζοντας 18 ανθρώπους με τους οποίους είχαν ξεκινήσει μαζί από τα παράλια της Τουρκίας. Η ιστορία των δύο αδερφών έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη – η Σάρα και η Γιούσρα έλαβαν αρκετά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για αυτήν τους την πράξη.
Πριν από 6 μήνες σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κατά δύο μελών της ΜΚΟ για «για πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου». Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, οι δύο αλλοδαποί είχαν εντοπιστεί στη Μυτιλήνη, να επιβαίνουν σε όχημα, τύπου τζιπ, το οποίο κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε επικολλημένες πλαστές πινακίδες, στρατιωτικού τύπου, με εθνόσημο. Με αυτό το εύρημα ξεκίνησε έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Μυτιλήνης προκαταρκτική εξέταση «στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει σημειώνοντας: «Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations)».
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση αλλοδαπών να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία, χρήση ασυρμάτου χωρίς άδεια.
Η Σάρα συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές στις 21 Αυγούστου 2018, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Αθήνα ώστε να συνεχίσει από εκεί το ταξίδι της για το Βερολίνο, όπου έχει λάβει άδεια διαμονής. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Κολέγιο Bard, για να ξεκινήσει τα μαθήματα της νέας χρονιάς.
Στις κατηγορίες που την βαρύνουν, εμφανίζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν ότι τελέστηκαν παράνομες πράξεις. Όπως αναφέρει η ίδια η Σάρα στην απολογία της, «τις περισσότερες από τις ημερομηνίες που μνημονεύονται στις κατηγορίες δεν βρισκόμουν καν στη Λέσβο». Όπως φαίνεται από έρευνα του Protagon για την συγκεκριμένη υπόθεση, κάποιες από τις ημερομηνίες αυτές η Σάρα παρακολουθούσε μαθήματα και έδινε εξετάσεις, και αυτό το βεβαιώνουν καθηγητές της και μέλη της διοίκησης του Κολεγίου Bard στο Βερολίνο, βασιζόμενοι σε έγγραφα, απουσιολόγια και μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Το ταξίδι προς την Ευρώπη
Στη Συρία η Σάρα ήταν αθλήτρια κολύμβησης, όπως και η αδερφή της, και συμμετείχαν με την Εθνική Ομάδα σε διεθνείς αγώνες. Ο πατέρας τους, επαγγελματίας προπονητής, τους έμαθε να κολυμπούν πριν καλά καλά περπατήσουν. Όταν ο πόλεμος φούντωσε στη Συρία η οικογένεια μετακόμιζε από σπίτι σε σπίτι και προσπαθούσε να να παραμείνει ασφαλής. Το πατρικό τους είχε καταστραφεί. Το καλοκαίρι του 2015 η οικογένεια αποφάσισε να μεταφέρει τη Σάρα και τη Γιούσρα στην Τουρκία, και από εκεί στην Ευρώπη, με δύο άνδρες συγγενείς τους να τις συνοδεύουν.
Στο πέρασμα για τη Λέσβο τον Αύγουστο η υποτυπώδης βάρκα με τους περίπου 20 πρόσφυγες παρουσίασε πρόβλημα. Η μηχανή της σταμάτησε να δουλεύει και το σκάφος ήταν ακυβέρνητο, ενώ οι πρόσφυγες κινδύνευαν με πνιγμό. Τότε η Σάρα και η Γιούσρα βούτηξαν, έπιασαν την βάρκα από τα σκοινιά και κολυμπώντας έφτασαν μέχρι τις ελληνικές ακτές. Στη συνέχεια, με πόδια, λεωφορεία και τρένα οι δύο αδερφές έφτασαν στη Γερμανία όπου τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο και επανενώθηκαν με την οικογένειά τους.
Η ιστορία της Σάρα και της Γιούσρα έγινε γνωστή παγκοσμίως. Η Σάρα κλήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον ΟΗΕ να μιλήσει ενώπιον της γενικής συνέλευσής του για το Προσφυγικό, ενώ έτυχε διεθνών διακρίσεων και βραβεύσεων για την προσφορά της. Η Γιούσρα έγινε η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά την διάσωση των προσφύγων η Σάρα επέστρεψε στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει στην απολογία της ασχολήθηκε ως εθελόντρια στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση ERCI από τις 23 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2016, από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Ιουλίου του 2017. Ξαναεντάχθηκε στους εθελοντές τον Νοέμβριο του 2017 επί μία εβδομάδα και έπειτα από τις 25 Δεκεμβρίου 2017 έως και την σύλληψή της στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 21 Αυγούστου 2018.
Στο ενδιάμεσο, από τον Σεπτέμβριο του 2017 η Σάρα έγινε δεκτή και φοιτούσε στο Κολέγιο Bard στο Βερολίνο στον τμήμα των Κοινωνικών Επιστημών. Από εκεί έλαβε εξάμηνη άδεια από τον Ιανουάριο του 2018 έως και το καλοκαίρι για να δραστηριοποιηθεί ως εθελόντρια. Πριν πάρει την άδεια παρακολουθούσε κανονικά μαθήματα και έδωσε εξετάσεις στο τέλος της περιόδου Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017.
Οι κατηγορίες
Στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρεται ότι «από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε (11) τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε (μέσω των μεθόδων που προαναφέρθηκαν) σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές..
Στις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στη Σάρα περιλαμβάνεται και αυτή που τη θέλει να συμμετέχει μαζί με μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» σε δίκτυο κρυπτογραφημένων επικοινωνιών WhatsApp, και ότι ελάμβανε σε συγκεκριμένους χρόνους εμπιστευτικού περιεχομένου πληροφορίες που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητες και αφορούσαν προσφυγικές ροές. Στις κατηγορίες που αποδίδονται αναφέρεται ότι –η Σάρα μαζί με τα μέλη- δεν ενημέρωναν ως όφειλαν τις διαπιστευμένες για την έρευνα και διάσωση Αρχές για αυτές τις πληροφορίες που ελάμβαναν «και ενεργώντας με πρόθεση, διευκόλυναν σε συγκεκριμένες ημεροχρονολογίες (30-8-2016, 8-9-2016, 29-7-2017, 15-9-2017, 6-10-2017, 20-10-2017, 27-10-2017, 8-11-2017, 20-12-2017, 22-12-2017, 2-1-2018) αλλά και σε άλλες που δεν προσδιορίστηκαν, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τη διακίνηση, μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες».
Κάποιες από τις ημέρες κατά τις οποίες καταλογίζεται στη Σάρα ότι θα έπρεπε να ενημερώσει τις διαπιστευμένες ελληνικές αρχές για την έρευνα και διάσωση προσφύγων, εκείνη βρισκόταν στο Βερολίνο όπου έκανε εργασίες, έδινε διαλέξεις σε άλλες χώρες και εξετάσεις στο Κολέγιο Bard. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν στην τάξη μου της τελικής εξέτασης Γερμανικών στις 20 Δεκεμβρίου 2017», αναφέρει για τη Σάρα η Narges Roshan, καθηγήτρια Γερμανικών της Σάρα. Πρόκειται για μία από τις ημερομηνίες που αποτυπώνονται στις κατηγορίες ως ημέρα που η Σάρα διευκόλυνε τη μετάβαση μεταναστών στην Ελλάδα με παράνομες μεθόδους. Επίσης, 2-6 Οκτωβρίου 2017 η Σάρα είχε λάβε άδεια από το Κολέγιο Bard για να δώσει διάλεξη για το Προσφυγικό στην αμερικανική πρεσβεία στη Βουδαπέστη. Για τις 20 Οκτωβρίου 2017 η καθηγήτρια Ariane Simarde επιβεβαιώνει ότι η Σάρα ήταν στο μάθημά της, ενώ στις 27 Οκτωβρίου άλλος καθηγητής, ο Michael Weiman, επίσης επιβεβαιώνει ότι παρακολούθησε το δικό του μάθημα. Την ίδια ημέρα η Σάρα συναντήθηκε και με την κοσμήτορα του πανεπιστημίου. Ακόμα, από το Bard αναφέρουν ότι από τις 9-11 Νοεμβρίου γνωρίζουν πως ήταν προσκεκλημένη στο Arab Conference που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ.
Στις κατηγορίες αναφέρεται επίσης ότι η Σάρα μαζί με άλλους προέβαιναν συστηματικά με τη χρήση σύγχρονων μέσων όπως κιάλια και διόπτρες «στην επισκόπηση – κατόπτευση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ των απέναντι τουρκικών παραλίων και της νήσου Λέσβου» και συγκέντρωναν «πληροφορίες που αφορούσαν τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, σε συγκεκριμένους χρόνους (13-10-2016, 26-5-2017, 13-12-2017) και τόπους στη Λέσβο, αλλά και σε άλλους τόπους και χρόνους που δεν προσδιορίστηκαν». Όπως προκύπτει από το απουσιολόγιο του μαθήματος των Γερμανικών η Σάρα παρακολούθησε τη διδασκαλία στο Κολέγιο στο Βερολίνο στις 12 Δεκεμβρίου 2017 και στις 14 Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή μία ημέρα πριν και μία μετά από ημερομηνία που της αποδίδεται ότι παρακολουθούσε τον θαλάσσιο χώρο στη Λέσβο.
Κάτι ακόμα που αναφέρεται στις κατηγορίες είναι ότι η Σάρα μαζί με άλλους προχωρούσαν σε ακροάσεις των ασύρματων επικοινωνιών ελληνικών και ξένων αρχών (Λιμενικό, Nato, Frontex) «συλλέγοντας σε συγκεκριμένους χρόνους (…) πληροφορίες για την επιχειρησιακή δραστηριότητα αυτών» τις οποίες μετά διακινούσαν μέσω WhatsApp. Ανάμεσα στους χρόνους δίνεται και η ημερομηνία 22-12-2017. Όπως φαίνεται σε έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Protagon, τη συγκεκριμένη ημέρα η Σάρα βρισκόταν στο Κολέγιο Bard και έβαλε την υπογραφή της σε έγγραφο όπου φαίνεται ότι παρέλαβε το πάσο της για την μετακίνησή της με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το τζιπ και η αναμονή των προσφύγων
Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη ««δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών» αναφέρεται επίσης ότι κατά το χρονικό διάστημα από 09-12-2017 έως 09-02-2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας όχημα, με πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας.
Στο ένταλμα σύλληψης για τη Σάρα αναφέρεται ότι κατά την αναμονή των προσφύγων χρησιμοποιούσε το τζιπ της ΜΚΟ που έφερε διπλές πινακίδες και ότι κάτω από τις νόμιμες βρίσκονταν επικολλημένες πλαστές «στρατιωτικού τύπου». Οι ημερομηνίες που αναφέρονται στο ένταλμα για την αναμονή είναι: 11, 12, 20, 24 Δεκεμβρίου 2017 και 2, 4, 7, 8, 13, 28 και 31 Ιανουαρίου 2018. Το απουσιολόγιο του μαθήματος Γερμανικών του Κολεγίου Bard δείχνει ότι η Σάρα παρακολουθούσε τη διδασκαλία στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2017, καθώς και ότι έδινε εξετάσεις στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Η ίδια στην απολογία της ανέφερε ότι επέστρεψε στην ERCI ως εθελοντής στις 25 Δεκεμβρίου 2017.
Κατά την απολογία της η Σάρα εμφανίστηκε να αντικρούει όλες τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν και να δηλώνει «κατηγορηματικά αθώα».
Η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκομένων υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κυρία ανάκριση. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της», καταλήγει η ανακοίνωση.