Στις 10 Φεβρουαρίου 2014, ο ηθοποιός Λέοναρντ Νίμοϊ, εμφανίστηκε στο σόου που είχε τότε ο Πιρς Μόργκαν στο CNN. Ηταν η τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε – δώδεκα μήνες μετά από εκείνη την παρουσία του απεβίωσε, τέτοιες μέρες πέρυσι, 27 Φεβρουαρίου 2015. Ο Νίμοϊ, τότε στα 82 του, είχε πάρει απόφαση να ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του καπνίσματος. Ο ίδιος είχε σταματήσει να καπνίζει εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο οι γιατροί του είχαν βρει σε μεγάλη ηλικία ότι έπασχε από αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ο Μόργκαν, ως ευγενής παρουσιαστής, επέτρεψε στον Νίμοϊ να κάνει τη σχετική διάλεξή του κατά του καπνίσματος από τηλεοράσεως, ωστόσο, τελικά, υπέκυψε στον πειρασμό. Εφερε την κουβέντα στην περίφημη τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά «Star Trek». Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να την αποφύγει;
Η ερώτηση που απηύθυνε στον συνομιλητή του ήταν αν έβλεπε συχνά την «παλιά συμμορία» και ειδικότερα τον Γουίλιαμ Σάτνερ. Ο Νίμοϊ δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει πως είχαν πια χωρίσει οι δρόμοι τους. Παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχαν πάρα πολύ καλή σχέση.
Mε αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Leonard» που έχει θέμα τη ζωή του δημοφιλούς ηθοποιού η βρετανική εφημερίδα Guardian θυμίζει ότι ένας από τους κυριαρχικούς μύθους του «Star Trek» – και μεγάλο μέρος της επιτυχίας του, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές – ήταν η φιλική σχέση που διατηρούσε ο Δρ. Σποκ με τον Κάπτεν Κερκ (aka: Λέοναρντ Νίμοϊ και Γουίλιαμ Σάτνερ). Μια σχέση που δεν ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης να κρατήσουν «ζεστούς» τους φανατικούς θεατές της σειράς ή να κρατήσουν μακριά τα «ζιζάνια» των ΜΜΕ, αλλά πραγματική και άδολη.
Αρκετά κοινά σημεία εμφανίζονται σε αυτή τη σχέση που πέρασε από πολλά: ο Νίμοϊ και η τρίτη γυναίκα του Σάτνερ ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ, αμφότεροι βίωσαν άκρως βίαια διαζύγια. Η δε συμπόρευσή τους στα πλατό για να υπηρετήσουν τους δύο αγαπημένους στο κοινό ήρωες μέτρησε κοντά δύο δεκαετίες – για τις ανάγκες της τηλεόρασης και του σινεμά. Κι όμως, η αποκάλυψη του Νίμοϊ ότι είχε να μιλήσει για χρόνια με τον «κολλητό» του προκάλεσε αρκετές συζητήσεις.
Ετσι, το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά αυτό που βάρυνε περισσότερο στη διάρρηξη της σχέσης τους ήταν ο δεδομένος ναρκισσισμός του Σάτνερ ή η ζήλια του Νίμοϊ για το γεγονός ότι ο φίλος του είχε επιτυχία και εκτός του διαστημοπλοίου Εντρεπραϊζ – ως λοχίας T.Τζ. Χούκερ τη δεκαετία του 1980 και βεβαίως ο δικηγόρος Ντάνι Κρέιν στο «Boston Legal» (2004-2008). Ο Σάτνερ στον πρόλογο του βιβλίου γράφει: «Είχα μια πολύ σπάνια και αξιοζήλευτη φιλία με τον Λέοναρντ, αλλά στη συνέχεια την έχασα».
Και οι δύο τους γεννήθηκαν το 1931, με τέσσερις ημέρες διαφορά και απόσταση 300 μιλίων. Η γενέτειρα του Νίμοϊ ήταν η Βοστόνη και του Σάτνερ το Μόντρεαλ. Οι μνήμες από τις εβραϊκές οικογένειές τους ήταν ένα ενοποιητικό στοιχείο στη φιλία τους. Ο πατέρας του Σάτνερ ασχολήθηκε με το εμπόριο ρούχων, ενώ του Νίμοϊ ήταν κουρέας. Στην πραγματικότητα ανήκαν στην «ίδια φυλή», όπως διατεινόταν ο Σάτνερ αν και τα δικά του ξανθά μαλλιά (το παράδοξο της καταγωγής) του έδιναν μια αίσθηση αποξένωσης, αλλά και ένα καλό διαβατήριο για να παίξει αρκετούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο ήταν ο τρόπος που έφεραν τους ρόλους τους. Ο Σάτνερ ήταν ένας εξωστρεφής ηθοποιός, με σαιξπηρικά στοιχεία και εδραία γνώση των μεγάλων θεατρικών ρόλων. Σε αντίθεση με τον Νίμοϊ που λειτουργούσε περισσότερο ενδομορφικά για να καταλήξει σε έναν καθαρό νατουραλισμό στο παίξιμό του. Κι όμως, αυτή η εκφραστική διαφορετικότητα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της σειράς. Να σημειωθεί ότι στο επεισόδιο «πιλότο» τον Κάπτεν Κερκ δεν τον έπαιζε ο Σάρνερ, αλλά ο ηθοποιός Τζέφρι Χάντερ και το αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό. Η σχέση του με τον Δρ. Σποκ δεν μπορούσε να οικοδομηθεί ισότιμα και αντιθετικά. Γι’ αυτό και προτιμήθηκε ο Σάτνερ.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για το «Star Trek». Τόσο από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, αλλά και από θαυμαστές της σειράς. Αυτό που προσθέτει τούτο το νέο βιβλίο είναι ότι εμφανίζει και τους δύο να έχουν επηρεαστεί αρκετά από το φόβο των μεταναστών γονιών τους όχι θα χάσουν κάποια στιγμή το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Υπό το άγχος της ολικής απώλειας των κεκτημένων, οδηγήθηκαν σε ένα φρενήρες κυνήγι της «δουλειάς για τη δουλειά». Ο φόβος του ενός συναντήθηκε με την εργασιομανία του άλλου. Τι χάλασε, ωστόσο, τη σχέση τους; Ακόμη και τώρα ο Σάτνερ δεν μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση.
Βέβαια, αυτό δεν αφαιρεί την αίσθηση της μαγείας από τους φανατικούς φίλους του «Star Trek» που ακόμη και σήμερα – μισόν αιώνα από τότε που μπήκε στις ζωές μας το 1966 – δεν μπορούν να φανταστούν το πλήρωμα του Εντρεπραϊζ δίχως την άρρηκτη παρουσία των δύο σημαντικών μελών του: του Κάπτεν Κερκ και του Δρος Σποκ. Είτε ήταν φίλοι στην πραγματικότητα είτε όχι.