Θέματα

Εχεις «διεθνές αποτύπωμα» για να πας Ευρωβουλή;

Δεν είναι πανάκεια αλλά βοηθάει. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη διεθνή εμπειρία θα είναι χρήσιμοι για την καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας και την προώθηση των θέσεων της.
Protagon Team

Οι Βρυξέλλες, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται αν μη τι άλλο απαιτητικό περιβάλλον. Άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογίες και κουλτούρες προσπαθούν εκεί να συνεννοηθούν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις χώρες-μέλη που το απαρτίζουν. Τι λοιπόν ποιο λογικό για τους ψηφοφόρους των Ευρωεκλογών να έχουν ως κριτήριο, πέρα από τη βαθιά γνώση των θεμάτων της χώρας του και τη «διεθνή εμπειρία» ενός νέου (νέας) υποψήφιου ευρωβουλευτή – να έχει δηλαδή λειτουργήσει έμπρακτα σε περιβάλλον σε συνεργασία με επαγγελματίες από άλλες χώρες.

Το Protagon «σκάναρε» τα βιογραφικά των νέων υποψήφιων ευρωβουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής και ανέλυσε τη διεθνή εμπειρία τους.

ΣΥΡΙΖΑ

Από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, τα βιογραφικά των οποίων φιλοξενούνται στο syriza.gr, οι 39 θεωρούνται νέοι υποψήφιοι – κατεβαίνουν ξανά οι Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Δημήτρης Παπαδημούλης που συμμετείχαν στην προηγούμενη Ευρωβουλή. Από τους 39 νέους υποψηφίους, οι 21 εμφανίζουν στα βιογραφικά τους ότι έχουν κάποια «διεθνή εμπειρία», από κατοχή θέσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακτιβισμό με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, έως διεξαγωγή ερευνών στη NASA αλλά και συμμετοχή σε «ένα μεγάλο καστ από Έλληνες και ξένους ηθοποιούς στη βρετανική τηλεοπτική σειρά “The Durrells”» (βλ. Αλέξης Γεωργούλης). Δύο από αυτούς του 21 υποψήφιους ευρωβουλευτές εμφανίζονται να έχουν κυρίως «ιταλική εμπειρία» και όχι ελληνική, καθώς όπως φαίνεται στα βιογραφικά τους γεννήθηκαν, ζουν και δραστηριοποιούνται στη γείτονα: το ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς Λουτσιάνα Καστελίνι και η ανθρωπολόγος Όλγα Ρούσση, ακτιβίστρια του οικολογικού κινήματος της Σικελίας.

Τεχνοκρατική ευρωπαϊκή εμπειρία από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ο πανεπιστημιακός Σωτήρης Βαλντέν, που σπούδασε Οικονομικά σε Σουηδία και Παρίσι και υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1996 έως το 2014, όπου ασχολήθηκε με θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας. «Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και σουηδικά, ενώ έχει γνώσεις και πολλών άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών», αναφέρεται στο βιογραφικό του.

Παρουσίαση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωπαϊκή εμπειρία εμφανίζει και η Ελευθερία Αγγελή, η οποία από το 2016 είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ασχολείται κυρίως με την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τους Προϋπολογισμούς. Επίσης, ο Σπύρος Δανέλλης: «Ως μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου (AGRI) συνέβαλε στη διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014-2020. Ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου (TRAN) συνέταξε και εισηγήθηκε την Έκθεση για τη “Γαλάζια Ανάπτυξη” της ευρωπαϊκής στρατηγικής για να αξιοποιηθεί η θαλάσσια οικονομία ως κορμός για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο».

Έντονη διεθνή δράση είχε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μέσω ανθρωπιστικών αποστολών σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή ως γιατρός και παρατηρητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  «Έχει εργαστεί στενά με διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Διεθνής Οργανισμός για τους Πρόσφυγες, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης), πολιτικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί και να προωθήσει τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα», μνημονεύει στο βιογραφικό του.

Μία νέα υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Αναστασία Ρωμανού, εμφανίζεται να έχει σημαντική διεθνή επιστημονική δραστηριότητα: ως ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γκόνταρντ της NASA έχει συμμετάσχει σε «πολλές μελέτες της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα όπως και την Εθνική Έκθεση των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Νέα Δημοκρατία

Πέντε από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές προέρχονται από το προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο (Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη), ενώ δύο ακόμα είχαν θητεύσει σε παλαιότερα Ευρωκοινοβούλια (Μανώλης Μαυρομμάτης, Νίκη Τζαβέλα). Από τους υπόλοιπους 35, οι οποίοι θεωρούνται νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, οι 24 εμφανίζουν στα βιογραφικά τους στο nd.gr τεχνοκρατική ευρωπαϊκή και διεθνή επαγγελματική εμπειρία.

Ο Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, σήμερα διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει διατελέσει από το 1981 νομικός σύμβουλος στην κεντρική Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε., προϊστάμενος διοικητικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, διευθυντής ad interim της Διεύθυνσης «Εφαρμογής της Κοινοτικής Νομοθεσίας, Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» καθώς και εκτελών χρέη διευθυντή της Διεύθυνσης «Νομικών Υποθέσεων και Συνοχής». Επίσης, είναι πρόεδρος της Σύμβαση Espoo για την αποφυγή περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Παρουσίαση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στον Ελληνικό Κόσμο

Ο Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτήςκαθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο,  έχει δουλέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, «στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και τη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα». Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ και διεθνείς σχέσεις στο Fletcher School του πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, όπου και διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επιπλέον, έχει διδάξει διεθνή πολιτική στο Harvard.

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα από το 1995 έως το 2004. Σήμερα είναι επικεφαλής της εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (όπου εκπροσωπούνται 200.000 Δήμοι και Περιφέρειες από 47 κράτη) και εκλεγμένος Αντιπρόεδρός του.

Ο Νίκος Γιαννής σπούδασε και εργάστηκε για 14 χρόνια σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες και μετά από διαγωνισμό της ΕΕ το 1998 απασχολήθηκε (σε τρεις γλώσσες – γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά) στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Τόνια Αράχωβα έχει πενταετή εμπειρία στο ευρωκοινοβούλιο ως επιστημονική συνεργάτιδα.

Ο έμπειρος διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς εργαζόταν το 1970 στο γραφείο πληροφοριών της ΕΟΚ στην Αθήνα και όταν κατέρρευσε η δικτατορία μετέβη στη Γενεύη, ενώ υπηρέτησε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλα πόστα, με πιο χαρακτηριστικό το πόστο του πρεσβευτή μας στην τότε ΠΓΔΜ

Ο Δημήτρης Μελάς συμμετείχε σε επιστημονικές επιτροπές της ΕΕ ως εθνικός εμπειρογνώμονας για θέματα μικροβιολογίας και υγιεινής τροφίμων, καθώς και ως επικεφαλής αντίστοιχων επιτροπών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας (2003), ενώ από το 2009 έως το 2012 ήταν προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας του Αγροτικού Τομέα στη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και εκπρόσωπος της χώρας στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τέτα Διαμαντοπούλου διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελλάδα στην Οριζόντια Ομάδα Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ε.Ε

Όσον αφορά διεθνείς οργανισμούς, ο Μιχάλης Μασουράκης έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στα κεντρικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον από το 1983 έως το 1986, ενώ η Αφροδίτη Μπλέτα μετέχει στη Διαρκή Σύνοδο του ΟΗΕ για τη θέση της Γυναίκας.

Έντονη ακαδημαϊκή δραστηριότητα στο εξωτερικό έχει ο Παύλος Ελευθεριάδης, που έπειτα από τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και από το 2003  είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδικότητα το συνταγματικό δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο London School of Economics.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή προέρχονται από την προηγούμενη Ευρωβουλή, ενώ η Μένη Μαλλιώρη έχει θητεύσει ευρωβουλευτής κατά την περίοδο 1999-2004. Στους υπόλοιπους 39, βάσει των βιογραφικών τους στο kinimaallagis.gr, εντοπίζονται 18 με διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Ιωακειμείδης ως πρεσβευτής – σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σειρά διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Ιωάννης Δάλμας εργάζεται ως σύμβουλος για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανισοτήτων στην Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ είναι μέλος του κοινωνικού δικτύου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Ο Στέργιος Κωνσταντίνου, πολιτικός επιστήμων και νομικός, επίσης έχει προϋπηρεσία στις Βρυξέλλες, όπως και η Εύα Μπούρα που εργάστηκε στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ του 2003 καθώς και στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περάσει και ο Αντώνης Τριφύλλης, ως διευθυντής προσωπικού, ενώ μετά το πέρας της θητείας του εργάστηκε ως συντονιστής του υπουργείου Εσωτερικών με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του «Ιού του 2000».

Παρουσίαση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)

Διεθνή εμπειρία, τόσο με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όσο και με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει αναπτύξει η εμπειρογνώμων εκπαιδευτικής πολιτικής Αίγλη Ζαφειράκου. «Έχει υποστηρίξει περισσότερες από 35 χώρες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση του προγράμματος “Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030” του ΟΗΕ», αναφέρεται στο βιογραφικό της.

Επίσης στην Παγκόσμια Τράπεζα, με ειδίκευση στην αναπτυξιακή πολιτική, έχει εργαστεί ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ στα πλαίσια της δραστηριοποίησής του στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Παύλος Δαμιανίδης έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας.

Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ είναι και ο καθηγητής Βιοχημείας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο οποίος έχει εργαστεί και στο κορυφαίο Ινστιτούτο Max Plank στη Γερμανία.