Ηταν αρχές Αυγούστου όταν επτά παρέες νέων από την Ιταλία επέστρεφαν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Μάλτα. Οι νεαροί ήταν από την Πάντοβα, μία από της πόλεις της Ευρώπης που επλήγησαν έντονα από τον κορονοϊό.
Από αυτούς, οι 25 επέστρεψαν θετικοί. Αμέσως δημιουργήθηκε μία αλυσίδα 159 ανθρώπων που σχετίζονταν μαζί τους και θα έπρεπε άμεσα να απομονωθούν, καθώς είχαν πιθανή επαφή με τα κρούσματα, σύμφωνα με έγγραφα δημόσιας υγείας που εξέτασαν οι Financial Times (FT).
Τα θετικά περιστατικά, όμως, εντοπίστηκαν με την εφαρμογή πρωτοκόλλων ιχνηλάτησης, τα οποία προέβλεπαν τεστ κορονοϊού μόνο σε όσους έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ακριβώς αυτό που προβλέπουν δηλαδή και οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να καθυστερήσει η διάγνωση και ο ασθενής να συνεχίσει να μολύνει τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιβάλλον του.
Οπως όμως εξηγούν ειδικοί στους FT, η ταχύτερη ανίχνευση του κορονοϊού με τεστ, είτε πριν μπουν σε μία χώρα είτε μόλις επιστρέψουν στη δική τους από το ταξίδι, θα μείωνε σημαντικά τη μετάδοση στον γενικό πληθυσμό.
Αρθρο στην ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι πέντε μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ενώ τα ταξίδια έχουν αρχίσει και πάλι, η κατάσταση στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τραγική και δίχως κανέναν κεντρικό σχεδιασμό και κοινό πλάνο εφαρμογής.
Με τους παραθεριστές να μετακινούνται σχεδόν ελεύθεροι σε ολόκληρη την ήπειρο, οι ειδικοί προβλέπουν έξαρση της νόσου. Μάλιστα, αρκετές είναι οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχουν απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων, είτε λόγω ταξιδιωτών από άλλες χώρες είτε από εσωτερικές μετακινήσεις πολιτών.
«Το πρόβλημα της μετάδοσης από επιστροφή είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινές οδηγίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», δηλώνει στους FT η Αντρέα Κρισάντι, κορυφαία ιταλίδα μικροβιολόγος.
Καθώς η απειλή του κορονοϊού είναι σχετικά νέα, η πρόκληση της Ευρώπης για κοινή πολιτική στη δημόσια υγεία παραμένει στα χαρτιά, κάτι που ήταν ξεκάθαρο το φετινό καλοκαίρι με τον συντονισμό στις μετακινήσεις πολιτών από χώρα σε χώρα.
Για παράδειγμα, το Βέλγιο και η Ολλανδία μπορεί να συνορεύουν, όμως εφαρμόζουν τελείως διαφορετικές πολιτικές που αφορούν την ανίχνευση του ιού. Η έλλειψη πολιτικής ευθυγράμμισης στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να αποβεί σύντομα καταστροφική, καθώς οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα αυξάνονται καθημερινά.
Και τα τεστ για την ανίχνευση νέων μολύνσεων αφότου επιστρέψουν οι άνθρωποι από τις διακοπές δεν είναι επαρκή, ενώ είναι πολύ πιο ελλιπή σε σχέση με το τεστ πριν από τις διακοπές.
«Η διάγνωση των εκδρομέων που επιστρέφουν δεν έχει να προσφέρει κάτι στην πρόληψη της μετάδοσης στην κοινότητα. Για να γίνει ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση, θα πρέπει να γίνει το τεστ της Covid-19 σε όλες τις επαφές τους, δηλαδή φίλους, συγγενείς, συναδέλφους κ.λπ.» συμπληρώνει η δρ Κρισάντι.
Η ίδια υποστηρίζει ότι υπάρχουν πιθανότητες συστήματα υγείας χωρών να καταρρεύσουν και πάλι, εκτός εάν υπάρξει ένα οργανωμένο εργαστηριακό δίκτυο που θα πραγματοποιεί τεστ πριν από το ταξίδι.
Εξυπνα κινητά
Oπως υπογραμμίζουν οι FT, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό που θα τους επιτρέψει να εντοπίζουν τα θετικά περιστατικά και τις επαφές τους εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Βασικά εργαλεία σε αυτήν την κατεύθυνση είναι εφαρμογές για τα έξυπνα κινητά που αναπτύσσουν Apple και Google, με την υποστήριξη της SAP και της Deutsche Telekom.
Μέχρι να βρεθεί ένα επιτυχημένο μοντέλο, χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν πάρει μέτρα που προβλέπουν καραντίνα μερικών ημερών και υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, στην Κροατία, στη Μάλτα και στην Ισπανία. Ωστόσο, τέτοιου είδους πολιτικές όχι απλώς δεν είναι καθολικές, αλλά τονίζουν την έλλειψη ετοιμότητας για διασυνοριακό έλεγχο του κορονοϊού.
Από την άλλη πλευρά, η ανίχνευση περιστατικών είναι εξαιρετικά περίπλοκη και δαπανηρή υπόθεση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), για τη διάγνωση 1.000 νέων μολύνσεων, απαιτούνται 359 διαφορετικά άτομα που θα εργαστούν για τον εντοπισμό τους.
Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω της σημαντικότητας που έχει η έγκαιρη ανίχνευση νέων μολύνσεων, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσλαμβάνουν προσωπικό και αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε αντιδραστήρια, προκειμένου να ανιχνεύουν έγκαιρα τις νέες μολύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σημειώνουν πολιτικοί στους FT, εάν δεν υπάρξει κοινή γραμμή για την ανίχνευση των περιστατικών και τον περιορισμό της νόσου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η παρακολούθηση, δεν θα γίνει ποτέ εφικτή η άρτια ανίχνευση περιστατικών που διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Και το μετατουριστικό κύμα που έχει ήδη δημιουργηθεί, μπορεί να παρασύρει σαν τσουνάμι ό,τι κατάφερε να περιορίσει με την πρώτη, αυστηρή καραντίνα η κάθε χώρα.
Πάντως, το πρώτο βήμα έχει γίνει, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που έχουν στην κατοχή τους οι FT, το οποίο προβλέπει πέντε πιθανούς τομείς για βελτιωμένο διασυνοριακό συντονισμό. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ανάπτυξη κοινών κανόνων καραντίνας, η χρήση κοινών πηγών δεδομένων, καθώς και καλύτερων τεχνικών χαρτογράφησης της νόσου και του τρόπου μετάδοσής της.