Εμβολιασμοί στο Μεξικό για άλλη νόσο | REUTERS/Edgard Garrido
Θέματα

Προειδοποίηση: Το εμβόλιο μπορεί να μη φέρει την άνοιξη ούτε την… άνοιξη

Δεν υπάρχει πανάκεια για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε μία νύχτα, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί και συμβουλεύουν όσους αισιοδοξούν για κάτι τέτοιο, να αναθεωρήσουν
Protagon Team

Μπορεί την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό να την περιμένουμε για να επαναφέρει και πάλι τη ζωή μας στο φυσιολογικό, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές αναφορικά με το τι μπορεί να επιτύχει ένα εμβόλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και φυσικά, το πότε θα είναι ορατά τα αποτελέσματά του.

Ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία προειδοποιεί ότι ακόμη κι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν θα επαναφέρει τη ζωή στην κανονικότητα, ούτε μέχρι την άνοιξη, όπως γράφει το BBC.

Κι αυτό διότι οι περιορισμοί μπορεί να αρθούν με αρκετά αργό ρυθμό, καθώς για να επιτευχθεί ο εμβολιαστικός στόχος σε συγκεκριμένο ποσοστό πληθυσμού, μπορεί να απαιτηθεί και ένα ολόκληρο έτος.

Η μελέτη των ειδικών της Royal Society, της ανεξάρτητης επιστημονικής ακαδημίας της Βρετανίας, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα τον Μάρτιο», επιμένουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πότε θα είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, πόσο αποτελεσματικό θα είναι και ασφαλώς πόσο γρήγορα μπορεί να διανεμηθεί και να χορηγηθεί.

«Ακόμη κι όταν διατεθεί το εμβόλιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στον ίδιο μήνα θα εμβολιαστούν όλοι. Μιλάμε για έξι, εννέα μήνες ή ένα χρόνο αργότερα», λέει ο καθηγητής Νιλάι Σιάχ, επικεφαλής του τμήματος Χημικών Μηχανικών στο Imperial College του Λονδίνου.

Αναπάντητα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα δεδομένα που δεν γνωρίζουμε για τα υποψήφια εμβόλια. Σύμφωνα με το BBC, σημαντικό είναι να μάθουμε εάν είναι αρκετή μία δόση του εμβολίου ή θα απαιτούνται και επαναληπτικές, εάν και πόσο αποτελεσματικό θα είναι σε όλους, αν θα είναι αποτελεσματικό σε άτομα τρίτης ηλικίας με γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα κ.ά.

Ο Αντριου Πρέστον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, εκτιμά ότι το θέμα της μακροχρόνιας ανοσίας θα χρειαστεί επίσης αρκετό χρόνο για να διερευνηθεί, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι θα εμβολιάζονται κάθε δύο χρόνια ή θα γίνεται δόση εφάπαξ.

Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται με τον χρόνο, είναι η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, η οποία εκφράζεται από πολλούς, ιδιαίτερα τους αρνητές της μάσκας και των περιοριστικών μέτρων.

«Αν μεγάλη μάζα ανθρώπων αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο, το αφήνουμε στη διακριτική τους ευχέρεια ή κάνουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό προκειμένου ένα παιδί να πάει στο σχολείο ή ένας εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας; Υπάρχουν πολλά δύσκολα ερωτήματα», καταλήγει η έκθεση.