Ο Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ |
Θέματα

Ενας αιώνας ινσουλίνη: Πώς έδωσε ζωή στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη

H Lilly ήταν η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που υλοποίησε μαζική παραγωγή και διέθεσε την ινσουλίνη «Iletin» το 1923. Μέχρι και το 1925, η Lilly είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης, προσφέροντας ελπίδα για ζωή στα άτομα με διαβήτη
Protagon Team

Πριν από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η ζωή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ήταν σύντομη. Το 1921, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη, αυτήν της ινσουλίνης, η οποία άλλαξε για πάντα τη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.

Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη του φαρμάκου, της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

H Lilly ήταν η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που υλοποίησε μαζική παραγωγή και διέθεσε την ινσουλίνη «Iletin», το 1923. Μέχρι και το 1925, η Lilly είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης, προσφέροντας ελπίδα για ζωή στα άτομα με διαβήτη.

Για να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό ορόσημο, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή του Λέοναρντ Τόμσον, του πρώτου ατόμου με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη το 1922, όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Ετσι, ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων είχε τον τίτλο «Leonard». Ο εορτασμός δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος, αλλά και την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών για τον διαβήτη στα χρόνια που ακολούθησαν.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με ψηφιακή ένωση μέσω πλατφόρμας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και με live streaming σε όλη η Ελλάδα, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες επιστήμονες υγείας που ασχολούνται καθημερινά με την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ, τονίζοντας την τεράστια σημασία της ανακάλυψης της ινσουλίνης και της ευρείας διάθεσής της για τη ζωή των ασθενών, ενώ υπογράμμισε τη διαχρονική δέσμευση της Φαρμασέρβ-Λίλλυ να συμβάλει με κάθε τρόπο στη διαχείριση της παγκόσμιας αυτής μάστιγας.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Φαρμασέρ – Λίλλυ στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ινσουλίνης

Προσφωνήσεις απηύθυναν ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής στη Γ’ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία», πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κυριάκος Αναστασιάδης, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ, διευθυντής καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ.

Εκ μέρους των συλλόγων ασθενών, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και η  Βασιλική Λούβαρη, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη.

Θεματικές ενότητες

Η εκδήλωση αποτελείτο από τέσσερις θεματικές ενότητες με σκοπό οι 23 διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν ως ομιλητές και πρόεδροι να μας ταξιδέψουν στα 100 χρόνια εξελίξεων και καινοτομίας.

H πρώτη ενότητα αφορούσε το «Παρελθόν» και περιλάμβανε παρουσίαση των επιστημονικών ορόσημων που οδήγησαν στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τις αλλαγές στη ζωή των ατόμων με διαβήτη πριν και μετά την κυκλοφορία της ινσουλίνης και την περιγραφή των επιστημονικών επιτευγμάτων στη θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη τον 20ο αιώνα.

Η δεύτερη ενότητα εστιαζόταν στο «Παρόν» με σημαντικές παρουσιάσεις για την τρέχουσα θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2, την υπογλυκαιμία ως τροχοπέδη στην επίτευξη γλυκαιμικής ρύθμισης στο διαβήτη και τη διαχείρισή της, καθώς και τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις υπό το πρίσμα των μικρό- και μακρο- επιπλοκών.

Η τρίτη ενότητα σχετιζόταν με το «Μέλλον» στη θεραπεία της ινσουλίνης και των άλλων αντιδιαβητικών φαρμακευτικών θεραπειών, την αντιμετώπιση του διαβήτη πέραν των φαρμακευτικών λύσεων, το ρόλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ στις θεραπευτικές εξελίξεις και τις οικονομικές διαστάσεις της καινοτομίας στον διαβήτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέταρτη ενότητα που επιχείρησε να ανιχνεύσει «την επίδραση του διαβήτη στη ζωή, στις προσδοκίες αλλά και στην τέχνη».

Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διαβήτη μέσω συνεντεύξεων ανέτρεξαν στα 100 αυτά χρόνια εξελίξεων και καινοτομίας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας.

Φωτογραφία από την εκδήλωση

«Στη Φαρμασέρβ-Λίλλυ είμαστε περήφανοι που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της Υγείας και συμβάλλουμε στη συνολική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του Leonard που κέρδισε τη ζωή του βασιζόμενος στα επιτεύγματα της επιστήμης, ανανεώνουμε τη διαχρονική υπόσχεσή μας να παρέχουμε πρωτοποριακές προτάσεις, όπως καινοτόμα φάρμακα, νέες τεχνολογίες αλλά και υποστηρικτικά προγράμματα που θα αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή του κάθε Leonard, του κάθε μοναδικού ατόμου με διαβήτη στα χρόνια που έρχονται. Ως επισφράγισμα της δέσμευσής μας, ανακοινώνουμε τη χορήγηση τριών υποτροφιών από την Φαρμασέρβ-Λίλλυ και συγκεκριμένα μιας υποτροφίας για καθεμία από τις τρεις επιστημονικές εταιρείες στον τομέα του διαβήτη, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, τη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, με κριτήρια αξιολόγησης που θα θέσουν οι ίδιες και θέμα την καινοτομία στο διαβήτη», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.