Οι ηγέτες των επτά χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν στη Μαδρίτη για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν από τις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ. Το μενού των συζητήσεών τους ήταν ιδιαίτερα πλούσιο: περιλάμβανε θέματα όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η μεταναστευτική κρίση και ο έλεγχος των συνόρων, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Eνωσης, που κρίνεται ατελής. Το μενού του γεύματος, όμως, που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας στους άλλους έξι ηγέτες ήταν πολύ πιο λιτό και υμνούσε τη γαστρονομία της χώρας του.
Ο Μαριάνο Ραχόι φρόντισε μάλιστα να το αναρτήσει αμέσως μετά στο Twitter. Για πρώτο πιάτο, οι επτά ηγέτες απόλαυσαν αγκινάρες με χαμόν ιμπέρικο, για κυρίως φιλέτο λαβράκι με πράσο κονφί και για επιδόρπιο καραμελωμένες αυγοφέτες με παγωτό βανίλια, ενώ στα ποτήρια τους έρεαν με τη σειρά καβά (αφρώδες) Segura Viudas Brut Vintage, Rias Baixas Terras Gauda και Rioja Marqués de Murrieta.
Τι θα μπορούσε να σερβίρει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ένα αντίστοιχο ελληνικό τραπέζι; Εχουμε διαπιστώσει ότι τα μενού του Μαξίμου είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά βέβαια και οι διεθνείς πολιτικοί ουρανίσκοι δεν είναι ιδιαίτερα εξασκημένοι σε γαστρονομικές εξτραβαγκάντζες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, μάθαμε ότι στην παρθενική Σύνοδο των Επτά του Νότου που έγινε στην Αθήνα, στον μπουφέ που στήθηκε υπήρχαν λαβράκι με κάπαρη, κοτόπουλο με μανιτάρια, φιλετάκια, πατάτες φούρνου, σπανακόπιτα και τριών ειδών σαλάτες. Κάθισα και το σκέφτηκα, λοιπόν. Σοβαρά. Αν ήμουν εγώ η οικοδέσποινα τι θα ήθελα να τους παρουσιάσω;
Εχουμε και λέμε:
Για πρώτο, θα σερβίραμε την τρομερή ανυπέρβλητη αποδομημένη χορτόπιτα του σεφ Γκίκα Ξενάκη από το εστιατόριο Aleria. Έχει όλη τη φρεσκάδα που της χαρίζουν οι λεπτεπίλεπτες ωμές κορφούλες από τα αρωματικά χόρτα που υπάρχουν και στη γέμιση, πλην όμως ελαφρά μαγειρεμένα, ενώ η φέτα είναι σε μορφή μους. Και όλα αυτά προσεκτικά ακουμπισμένα σε ένα τραγανό φύλλο, χειροποίητο φυσικά. Η σύνθεσή τους γίνεται την τελευταία στιγμή για να διατηρήσει το πιάτο την τραγανότητα και τη φρεσκάδα του.
Το συνοδεύουμε με ένα αφρώδες κρασί με βάση τη ρετσίνα, τον Αφρό του οινοποιείου Κεχρής
Για το κυρίως θα θέλαμε να δώσουμε στους φιλοξενούμενους τη δυνατότητα επιλογής. Κρέας ή ψάρι θα προτιμούσαν άραγε;
Για τους ψαροφάγους, βρίσκω ιδανικό το φιλέτο φαγκρί του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, σεφ στο Kastri Bistro, που σερβίρεται μαζί με πουρέ κολοκύθας – δυόσμου και κακαβιά με αυγά αχινού, κολοκυθάκια και αφρό λεμόνι.
Είναι ένα περίτεχνο πιάτο που ταιριάζει ιδανικά με ένα ροζέ από Αγιωργίτικο και Syrah, όπως το Untitled του οινοποιείου Σεμέλη
Στη δεύτερη περίπτωση προτείνω κάτι σκληροπυρηνικό κρητικό, τον σιγομαγειρεμένο τράγο που ετοιμάζει ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης στο εστιατόριο Ferryman στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και σερβίρεται με πουρέ καρότου – μήλου, αρωματισμένο με κύμινο.
Ταιριάζει ωραία με ένα Ξινόμαυρο της Ραψάνης (στο χαρμάνι του έχει επίσης Κρασάτο και Σταυρωτό), τα Παλαιά Κλήματα του κτήματος Ντούγκου
Και τέλος για επιδόρπιο προτείνουμε ένα εκπληκτικό γλυκό του Αλέξανδρου Αλεξίου, chef patissier στο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ελαφριά μους λευκής σοκολάτας με χυμό λεμονιού από τον Πόρο που κρύβει στην καρδιά της γλυκό κουταλιού με ανθό λεμονιάς από την Χίο, ακουμπισμένη πάνω σε τρίμμα μπισκότου αρωματισμένο με μαστιχέλαιο και αρμπαρόριζα.
Βεβαίως θέλει και το ποτό του, που θα μπορούσε να είναι ένα κλασικό vin doux naturel, το Grand Cru της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, από αρωματικό μοσχάτο.