Ο Ελον Μασκ θέλει να δημιουργήσει αποικία στον Αρη και το σχέδιο του προχωρά με γοργά βήματα | Space X
Θέματα

Ελον Μασκ: «Ετσι θα φτιάξω αποικία στον Αρη»

Ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής αποκάλυψε το σχέδιό του για την δημιουργία αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη
Protagon Team

Ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla καταπιάνεται με πολλά φουτουριστικά πρότζεκτ. Ενα από αυτά είναι η δημιουργία μιας αποικίας στον Αρη. Ο Μασκ έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το σχέδιό του να στείλει ανθρώπους στον Αρη.

«Στο ερώτημα γιατί στον Αρη και όχι στην Αφροδίτη ή τον Ερμή που είναι πιο κοντά στην Γη η απάντηση είναι απλή. Οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες στην Αφροδίτη είναι απαγορευτικές για την παρουσία του ανθρώπου ενώ ο Ερμής είναι πολύ κοντά στον Ηλιο και οι συνθήκες είναι επίσης ακραίες. Ο Αρης είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα με συνθήκες σχετικά κοντινές με αυτές της Γης» αναφέρει σε επιστημονικό άρθρο που έγραψε ο Μασκ.

Δείτε ένα βίντεο με τον Ελον Μασκ να αναλύει το σχέδιο αποίκησης του Αρη:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου του Μασκ είναι η κατασκευή ενός επαναστατικού πυραυλοκίνητου σκάφους ονόματι ITS (Interplanetary Transport System, Διαπλανητικό Συστημα Μεταφοράς). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μασκ και των συνεργατών του το σκάφος αυτό θα μπορεί να κάνει το ταξίδι Γη – Αρης σε διάστημα 80 ημερών ενώ σήμερα διαρκεί περίπου έξι μήνες. Στο παρθενικό του ταξίδι το σκάφος αυτό θα μεταφέρει περίπου 100 αποίκους ενώ στα επόμενα θα μεταφέρει κάθε φορά περίπου 200 άτομα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους του Ελον Μασκ που θα μεταφέρει αποίκους στον Αρη. Credit: Space X

«Θέλω να κάνω εφικτή την μεταφορά ανθρώπων στον Αρη τις προσεχείς δεκαετίες» δηλώνει ο Μασκ. Οπως αναφέρει ο Μασκ με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες μια αποστολή μεταφοράς ανθρώπων (όχι αστροναυτών) στον Αρη θα κόστιζε στον κάθε επιβάτη περί τα δέκα δισ. δολάρια.

Ο φοιτητής αρχιτεκτονικής Φίλιπ Λούτκεν με βάση τα όσα ανέφερε ο Μασκ σχεδίασε το εσωτερικό του σκάφους μεταφοράς των αποίκων. Ο Λούτκεν σχεδίασε χώρους και καμπίνες στην λογική ενός κρουαζιερόπλοιου και όχι ενός υποβρυχίου που εργονομικά ταιριάζει περισσότερο στον σχεδιασμό των χώρων διαμονής σε ένα διαστημόπλοιο

Την κατασκευή του σκάφους ITS έχει αναλάβει η Space X, η διαστημική εταιρεία του Μασκ.