Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εμβόλια κατά του καρκίνου που υπάρχουν | Shutterstock
Θέματα

«Εξαφανίζεται» χάρη στο εμβόλιο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Προγνωστικό μοντέλο αναφέρει ότι ο καρκίνος αυτός μπορεί να αποτελέσει παρελθόν εάν χορηγηθούν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες. Φυσικά δωρεάν
Protagon Team

Περισσότερα από 74 εκατομμύρια περιστατικά του επιθετικού καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 62 εκατομμύρια θάνατοι γυναικών θα αποφευχθούν εάν τα επόμενα 100 χρόνια υπάρξει πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτό προκύπτει από δύο νέες μελέτες, που έκαναν τρία ιδρύματα και φορείς, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ), της Λαβάλ (Καναδά) και το Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και οι τρεις επιστημονικές ομάδες ανέπτυξαν μοντέλα βασισμένα στη βιολογική γνώση από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στατιστικά από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, οι υποτύποι του ιού HPV που προκαλούν τον επιθετικό καρκίνο στις γυναίκες (τέσσερις από τους 103), ενδέχεται να εξαφανιστούν τελείως από χώρες αναπτυγμένες, όπως η ΗΠΑ και ο Καναδάς, τα επόμενα 20 χρόνια.

Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν εάν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τον ίδιο ρυθμό, αλλά γίνουν και σε γυναίκες και άνδρες σε φτωχές χώρες. Γι’ αυτό και οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν δωρεάν τα εμβόλια.

Βέβαια, για να εξαφανιστεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, δεν αρκεί μόνο ο μαζικός εμβολιασμός, καθώς υπάρχουν γυναίκες που έχουν τον ιό, άρα έχουν και πιθανότητα οι αλλοιώσεις που προκαλεί στον τράχηλο να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ετσι, το τεστ ΠΑΠ παραμένει σημαντικός παράγοντας παντού, ενώ στις φτωχότερες χώρες θα πρέπει το 70% των γυναικών να εξετάζονται προληπτικά για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή τους, όταν στην Ελλάδα για γυναίκες άνω των 45 ετών το τεστ ΠΑΠ γίνεται κάθε χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό τα περιστατικά θα μειωθούν κατά 97% και η θνησιμότητα από τη νόσο κατά 99%, αναφέρουν οι ειδικοί.

Ακόμη ένα σημείο που σχολίασαν οι ειδικοί του ΠΟΥ ως «ιδιαίτερα θετικό», όπως γράφει ο Guardian, είναι ότι ενώ επρόκειτο στην ουσία για διαφορετικές ομάδες επιστημόνων και άλλου τύπου μεθοδολογίες, τα αποτελέσματα όμως ήταν σχεδόν τα ίδια.

Παρά τις προόδους των τελευταίων ετών στις αναπτυγμένες χώρες, όπου έχουν αυξηθεί τα επίπεδα εμβολιασμού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ο τέταρτος συχνότερος στις γυναίκες παγκοσμίως και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε μερικές φτωχές χώρες.

Η πλειοψηφία των περίπου 570.000 νέων περιστατικών που διαγνώστηκαν το 2018 παγκοσμίως, αφορούσαν γυναίκες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.