H τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) μπορεί να γίνει πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια κάποιου να θεραπευθεί από το πρόβλημα της υψοφοβίας. Τα σχετικά πειράματα που πραγματοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η τεχνολογία VR μπορεί να θεραπεύσει ενδεχομένως και άλλες παθήσεις που δεν είναι οργανικές αλλά αποτελούν προϊόν της ψυχικής κατάστασης ενός ατόμου ή «των παιχνιδιών του μυαλού του».
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλει να στηρίξει τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει (ψυχολόγοι, σύμβουλοι, κ.ά.) είναι περιορισμένο. Ετσι η χρήση τεχνολογικών μέσων για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι κρίνεται ικανοποιητική εναλλακτική λύση.
Εκατό άτομα που αντιμετωπίζουν από τριακονταετίας πρόβλημα υψοφοβίας πήραν μέρος στα πειράματα στα οποία ένας εικονικός σύμβουλος τους μιλά για τον φόβο του ύψους και χρησιμοποιώντας τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας (είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας) προσπαθεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τον φόβο τους. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι βρετανικοί Times, τα άτομα αυτά μετά την επαφή τους με τον εικονικό σύμβουλο κατάφεραν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα δραστηριότητες που προηγουμένως δεν θα επιχειρούσαν ποτέ να κάνουν.
Κατάφεραν να κάνουν ορειβασία ανεβαίνοντας απόκρημνες πλαγιές βουνών και επίσης να διασχίζουν γέφυρες που στηρίζονται σε σκοινιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 70% των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα μπορούν πλέον να θεωρούνται θεραπευμένοι.
Δείτε ένα βίντεο για τη χρήση τεχνολογίας VR στη θεραπεία των φοβιών:
«Γνωρίζουμε ότι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι ενεργητικές. Οι ασθενείς μπαίνουν σε καταστάσεις που θεωρούν ότι είναι δύσκολες για αυτούς και προσπαθούν να βρουν κάποιους τρόπους να τις αντιμετωπίσουν μεταβάλλοντας τις σκέψεις αλλά και την συμπεριφορά τους απέναντι στις άβολες για αυτούς καταστάσεις. Οι ενεργητικές θεραπείες είναι δύσκολο να έχουν αποτέλεσμα όταν ασθενής και θεραπευτής βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο αλλά φαίνεται ότι το σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά μέσω της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας» δηλώνει ο Ντάνιελ Φρίμαν, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry».
Πάντως ειδικοί όπως ο Μάρκ Σάλτερ του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων επισημαίνουν ότι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων, όπως αυτή με την εικονική πραγματικότητα, δεν ενδείκνυνται για παθήσεις όπως η κατάθλιψη επειδή είναι πολύ πιο σύνθετες από την υψοφοβία.