Η σερτραλίνη είναι ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα από αυτά που συνταγογραφούνται αρκετά συχνά και ανήκει σε μία κατηγορία (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, SSRI), όπου περιλαμβάνονται πολλά ακόμη φάρμακα για τις νόσους της ψυχικής σφαίρας.
Ωστόσο, μετά από περισσότερα από 15 χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φάρμακο δεν έχει τη δράση που όλοι «νόμιζαν», δηλαδή αυτή που είχε αποδείξει σε όλες τις κλινικές δοκιμές που είχαν γίνει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet Psychology», στους ασθενείς που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, οι οποίοι είχαν διαφορετικής βαρύτητας κατάθλιψη, τα συμπτώματα της νόσου μειώθηκαν μόνο 5%, έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Μετά από 12 εβδομάδες, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 13%.
Οι συντάκτες της μελέτης χαρακτηρίζουν το φάρμακο «αδύναμο» και λένε ότι πέτυχε διότι αντιμετωπίζει περισσότερο το άγχος (21% στις 12 εβδομάδες), που είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, παρά την ίδια τη νόσο.
Ολα αυτά βέβαια με την αρχική υπόθεση ότι θα έπρεπε να «αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε έξι εβδομάδες», όπως το φάρμακο «υπόσχεται», αλλά στην παρούσα μελέτη δεν προέκυψε.
«Είναι φανερό ότι αυτοί που παίρνουν σερτραλίνη έχουν πολύ λιγότερο άγχος, με αποτέλεσμα να νιώθουν καλύτερα συνολικά, παρότι τα σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα» δήλωσε στη βρετανική The Telegraph η δρ. Γκέμα Λιούις από τη σχολή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.
Η Λιούις υποστηρίζει ότι πιθανότατα η σερτραλίνη και πολλά άλλα αντικαταθλιπτικά, δρουν σε πρώτη φάση στα συμπτώματα του στρες (νευρικότητα, ανησυχία, ένταση) και δευτερευόντως στα πιο βαριά συμπτώματα της κατάθλιψης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα η καθηγήτρια Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Βρετανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γουέντι Μπερν και η Ελεν Στόουκς Λάμπαρντ, πρόεδρος του Βρετανικού Κολεγίου Γενικών Γιατρών, σχολιάζουν ότι «τα εν λόγω φάρμακα θα πρέπει να συνδυάζονται με άλλες μορφές θεραπείας, όπως είναι η ψυχοθεραπεία και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες»
Παράλληλα, τονίζουν ότι για να έχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα αποτέλεσμα, πρέπει να χορηγηθούν για αρκετό καιρό γι’ αυτό και πολύ συχνά οι ειδικοί ψυχικής υγείας καλούν σε επαναξιολόγηση τους ασθενείς, μετά το πέρας μιας αρκετά μεγάλης χρονικής περιόδου.
Η μελέτη
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 653 άτομα από τη Βρετανία που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης τα δύο τελευταία χρόνια, από 18 έως 74 ετών.
Το 54% των συμμετεχόντων πληρούσαν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη καθαρή διάγνωση κατάθλιψης και το 46% τα κριτήρια για το γενικευμένο άγχος, καταθλιπτική διαταραχή. Σε ένα ακόμη 15% ανήκαν οι συμμετέχοντες που είχαν συμπτώματα, αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια για καμία διαταραχή.