Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Γκαμπριέλ, πριν γίνει Κοκό, Σανέλ δεν θα είχε στη γκαρνταρόμπα της κολάν και αθλητικές φόρμες με κουκούλα… Ακόμη και στην πιο μεγάλη θλίψη της, μετά την απώλεια του μεγάλου της έρωτα και μέντορά της Μπόι Καπέλ, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η μοναδική Κοκό δεν το έβαλε κάτω. Εκλαψε, βέβαια, για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή της, και μετά φόρεσε τα μαργαριτάρια της, πακετάρισε σακάκια, τακούνια και καπέλα, και δραπέτευσε στη Βενετία μαζί με τη στενή φίλη της, Πολωνή πιανίστρια Μίσια Σερτ και τον καλλιτέχνη σύζυγό της Χοσέ-Μαρία.
Την περίοδο του πένθους της, η Κοκό Σανέλ αναζήτησε τη θαλπωρή στο βυζαντινό μεγαλείο της Γαληνοτάτης, στην τέχνη και την ομορφιά που υπάρχει σε κάθε γωνιά της, γράφει στην Telegraph η Σάρα Ρόις-Γκρίνσιλ. Η αγαπημένη της πόλη υπήρξε διαρκής πηγή έμπνευσης για τη σπουδαία σχεδιάστρια. Ακριβώς αυτή την ιστορία αγάπης διερευνά τώρα ο οίκος Chanel με την «Escale à Venise» («Ενδιάμεση στάση στη Βενετία»), την τελευταία συλλογή του με κοσμήματα υψηλής τέχνης.
Η «Escale à Venise» άνοιξε ψηφιακά φέτος την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Περιλαμβάνει 70 πολύτιμα κομμάτια χωρισμένα σε τέσσερα εκθαμβωτικά κεφάλαια, αφιερωμένα στην περίφημη πόλη που πλέει στα κανάλια της, μέσα από τα μάτια της Κοκό Σανέλ.
Το περιδέραιο «La Sérénissime» («Η Γαληνοτάτη») δοξάζει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Βεντετίας, ενώ η γεωμετρική πρόσοψη του Παλατιού των Δόγηδων αποδίδεται στην «Eblouissante suite», μια λαμπερή σύνθεση με μπριγιάν και διαμάντια μπαγκέτες.
Ενα κολιέ καταλήγει σε μια πολύ μακριά σειρά από διαμάντια που ακολουθεί το ντεκολτέ με μοτίβα από ροζ-χρυσό και διαμάντια κοπής Asscher, δύο από τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν και να φορεθούν σαν σκουλαρίκια. Ένα ασορτί δαχτυλίδι έχει στο κέντρο του μια παρόμοια πέτρα.
Το κολιέ «Sérénissime suite» είναι εμπνευσμένο από τα χρυσά ψηφιδωτά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου: κυβάκια από όνυχα και διαμάντια pavé τονίζονται με ροζ, πορτοκαλί και κίτρινα ζαφείρια, με αποχρώσεις σχεδόν σβησμένες σε σύγκριση με το πορτοκαλί οβάλ ζαφείρι 27 καρατιών, που λάμπει στο κέντρο.
Ένα μπουλ δαχτυλίδι έχει ένα ζαφείρι Padparadscha έξι καρατίων στο κέντρο ενός βυζαντινού σταυρού από όνυχα και κίτρινα ζαφείρια, θυμίζοντας τις ογκώδεις μανσέτες Verdura, που η Κοκό Σανέλ αγαπούσε πάρα πολύ.
Το κεφάλαιο «Gran Canale» αποτίει φόρο τιμής στην πόλη του νερού, με λωρίδες από έντονο μπλε λάπις λάζουλι ή λαμπερούς κόκκινους κρυστάλλους σπινέλ και λευκά διαμάντια, που θυμίζουν τους πόλους όπου δένουν τις γόνδολες.
Στο σετ «Volute Croisière», τα σκουλαρίκια έχουν διαγώνιες κόκκινες και λευκές ρίγες ενώ και στο κολιέ εφτά σειρές από διαμάντια καταλήγουν αντίστοιχα σε διαγώνιες κόκκινες και λευκές ρίγες στερεωμένες σε μια χοντρή χρυσή αλυσίδα. Και στο σετ «Volute Venitienne» οι ρίγες είναι πιο έντονες, από λάπις λάζουλι και διαμάντια στο δαχτυλίδι και στο κολιέ, στο σημείο στο οποίο μια χοντρή χρυσή αλυσίδα συνδέεται με μια πιο μακριά σειρά από μαργαριτάρια και μια πιο κοντή από διαμάντια εσωτερικά.
Το «Gran Canale» είναι το πιο παιχνιδιάρικο κεφάλαιο της συλλογής, που ρίχνει μια ματιά και στην τουριστική πλευρά της πόλης, με ένα σύνολο από καρφίτσες με παγωτά και έναν όμορφο γονδολιέρη. Η «Ruban Canotnier suite» μετατρέπει τα εμβληματικά ψάθινα καπελάκια των γονδολιέρηδων σε παιχνιδιάρικο μοτίβο με διαμάντια, φινιρισμένα με κόκκινη κορδέλα, θυμίζοντας επίσης την εποχή που η Σανέλ είχε αρχίσει να σχεδιάζει και καπέλα.
Το τρίτο κεφάλαιο της συλλογής, «Isole della Laguna» («Νησιά της Λιμνοθαλασσας»), παρουσιάζει τρεις νέες ερμηνείες της καμέλιας, λουλούδι – σύμβολο του οίκου Chanel, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τις αρχαίες τέχνες που ασκούνταν στα νησιά της ενετικής λιμνοθάλασσας.
Λαξευμένες σε ημιδιαφανή κρύσταλλο -μια αναφορά στο γυαλί Μουράνο- οι καμέλιες είναι ένα πολύτιμο παζλ από κρυστάλλους Carnelian (Καρνεόλη) και οπάλιο της φωτιάς, που παραπέμπουν στα περίφημα ψηφιδωτά του 12ου και 13ου αιώνα στη βασιλική της Σάντα Μαρία ντελ’ Ασούντα, τον βυζαντινό ναό του Τορτσέλο, το νησάκι βόρεια της λιμνοθάλασσας. Στη σειρά υπάρχει και ένα πλήρες σετ με διαμάντια, που περιβάλλονται από όνυχα, μια εκθαμβωτική ωδή στην άνθηση του μπαρόκ στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της Βενετίας.
Το τελευταίο κεφάλαιο, «Spirito de Venezia» («Πνεύμα της Βενετίας»), αναφέρεται στον φτερωτό λέοντα, το έμβλημα της Βενετίας, που είχε γοητεύσει την Κοκό Σανέλ και έγινε το φυλαχτό της. Ως προληπτικός Λέων (γεννημένη στις 19 Αυγούστου 1883), η Σανέλ συνέδεε πάντα το λιοντάρι με την καλή τύχη, αλλά ειδικά μετά από την επίσκεψή της στη Βενετία, το έμβλημα της πόλης έγινε το καλόπιστο σύμβολο του οίκου και άρχισε να εμφανίζεται τακτικά στις πολύτιμες συλλογές κοσμημάτων Chanel από το 2013.
Στη συλλογή «Escale à Venise» ένας μεγαλοπρεπής λέων προστατεύει ένα διαμάντι Type IIa δέκα καρατιών σε ένα δαχτυλίδι κοκτέιλ, και πλαισιώνει ένα μπλε ζαφείρι 30,92 καρατιών σε ένα άλλο. Φτιαγμένος είτε με λευκά διαμάντια είτε με κίτρινα ζαφείρια, τοποθετημένος στο κέντρο ενός μενταγιόν ή πάνω σε ένα μονό σκουλαρίκι, ο λέων της Βενετίας διαθέτει μια βασιλική δύναμη που γοήτευε τη Σανέλ.
Στη «Constellation Astrale suite», δεν είναι το ίδιο λιοντάρι, αλλά ο αστερισμός του Λέοντα σε φόντο μπλε του μεσονυχτίου, που εμφανίζεται στην κορυφή της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου τραβώντας την προσοχή.
Σε ένα πλήρες σετ με κολιέ, βραχιόλι, σκουλαρίκια και δαχτυλίδι κοκτέιλ έχουν χρησιμοποιηθεί ψηφιδωτά από λάπις λάζουλι με χρυσά στίγματα διακοσμημένα με ασύμμετρα αστέρια από κίτρινα ζαφείρια. Είναι μια δυνατή αναφορά στη δήλωση της Κοκό Σανέλ που είχε πει ότι ήθελε να «καλύψει τις γυναίκες με αστερισμούς», και σίγουρα κάτι που μπορεί να τις γεμίσει με χαρά.