To 1967 η αναπτυσσόμενη τότε βιομηχανία της τεχνολογίας αποφάσισε ότι ήταν η ώρα να βγει από τον μικρόκοσμο της και να κάνει γνωστή την δραστηριότητα της στο ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι της δεν ήθελαν να είναι μια συνηθισμένη έκθεση παρουσίασης προϊόντων αλλά ένα πραγματικό σόου τεχνολογίας, για αυτό και βάφτισαν την έκθεση αυτή Consumer Electronic Show. Στην πρώτη έκθεση έκαναν την εμφάνιση τους 200 εταιρείες και είχε 17 χιλιάδες επισκέπτες. Μπορεί η Νέα Υόρκη, η αμερικανική μητρόπολη, να είναι ένας ιδανικός τόπος για εμπορική προβολή αλλά από την στιγμή που η βιομηχανία της τεχνολογίας ήθελε η έκθεση αυτή να είναι σόου η μεταφορά της στο Λας Βέγκας ήταν αυτονόητη αν όχι επιβεβλημένη.
Μισό αιώνα και κάτι μετά την πρώτη CES η έκθεση έχει σίγουρα ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική ιδέα για την ύπαρξη της αφού έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο σόου τεχνολογίας. Περισσότερες από 4.000 εταιρείες από όλο τον κόσμο, περίπου 200.000 επισκέπτες και 7.000 δημοσιογράφοι θα περάσουν τις πύλες των τεραστίων διαστάσεων χώρων που φιλοξενούν την φετινή CES που ξεκίνησε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου.
Οι φετινοί πρωταγωνιστές
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η φετινή CES από τα όσα είχαν γίνει γνωστά διαφαινόταν ότι για δεύτερη χρονιά τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν κυρίως σε συσκευές, συστήματα και τεχνολογίες που σχετίζονται με το σπίτι. Εννοείται σε κάθε ένα από τους άλλους τομείς που θα εμφανιστούν στην CES (τηλεπικοινωνίες, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ρομπότ, αυτοκίνητα, drones, gadgets κάθε είδους κλπ) θα επιδειχθούν επίσης προϊόντα που θα προκαλέσουν συζητήσεις όμως οι οικιακές τεχνολογίες είναι αυτές που αναμένεται να έχουν την πιο δυναμική παρουσία.
Θα παρουσιαστούν πολλά συστήματα που στοχεύουν όχι απλά να αυξήσουν αλλά να εκτοξεύσουν το… IQ των σπιτιών μας. Υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που επιτρέπουν τον έλεγχο διαφόρων συσκευών και λειτουργιών του σπιτιού με φωνητικές εντολές. Οι τεχνολογίες αυτές αναβαθμίζονται ώστε να επικοινωνούν τα συστήματα και οι συσκευές μεταξύ τους και να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να κάνει ή να πει οτιδήποτε ο κάτοικος.
Όταν, για παράδειγμα, κάποιος ανοίγει την πόρτα για να μπει στο σπίτι του θα ανοίγουν αυτόματα τα φώτα, τα παντζούρια και ο… θερμοσίφωνας. Θα παρουσιαστούν συσκευές στις οποίες ο κάτοικος θα ρίχνει μέσα τα υλικά ενός φαγητού και η συσκευή θα αναλαμβάνει μόνη της τόσο την προετοιμασία (κόψιμο, ζύγισμα ακόμη και ζύμωμα αν χρειάζεται) και φυσικά στην συνέχεια το μαγείρεμα. Οι συσκευές αυτές θα ελέγχονται μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet αλλά και με φωνητικές εντολές.
Θα παρουσιαστεί ένα gadget που παρακολουθεί το μωρό όταν κοιμάται και δεν προσφέρει μόνο ήχο και εικόνα στους γονείς που βρίσκονται σε άλλο δωμάτιο αλλά πραγματοποιεί και ιατρικές μετρήσεις για να ελέγχει αν όλα πάνε καλά με την υγεία του.
Θα παρουσιαστεί επίσης μια κούνια που θα προσπαθεί να κοιμίσει μόνη της το μωρό κουνώντας το με διαφόρων ειδών τρόπους που έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν τα μωρά να κοιμούνται, όπως το πώς κουνιούνται όταν είναι στο καρεκλάκι του αυτοκίνητου, πώς κινούνται σε καλαθάκι πέρα δώθε, πώς κινούνται όταν είναι αγκαλιά κλπ.
Θα παρουσιαστούν ψυγεία με οθόνες που θα δείχνουν τι υπάρχει στο εσωτερικό τους και θα έχουν σύνδεση σε τοπικά δίκτυα και το Internet. Οι μεγάλοι σταρ της φετινής CES τόσο στον τομέα των οικιακών συστημάτων όσο και γενικότερα θα είναι και φέτος όπως και πέρυσι οι τηλεοράσεις. Θα κάνουν την εμφάνιση τους νέα μοντέλα που ήδη στο άκουσμα της έλευσης τους έχουν δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο. Πρόκειται για τηλεοράσεις που κρύβονται μόνα τους μέσα στους τοίχους και τα έπιπλα και όταν θέλει ο κάτοικος να δει κάτι κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο σπίτι.
Θα εμφανιστούν ακόμη πιο προηγμένα μοντέλα ανάλυσης 8Κ σε 66 και 88 ίντσες όπου η έννοια «ζωντανή εικόνα και ήχος» δεν αρκεί να περιγράψει το οπτικοακουστικό θέαμα που θα απολαμβάνουν οι κάτοχοι τους.
Υπάρχουν επίσης φήμες ότι θα παρουσιαστεί η πρώτη τηλεόραση που θα αποτελείται μόνο από την οθόνη της, δεν θα περιβάλλεται δηλαδή από κανενός είδος πλαίσιο μέσα στο οποίο θα είναι τοποθετημένη η υπόλοιπη κατασκευή. Ολος ο εξοπλισμός της θα ενσωματώνεται στην λεπτή οθόνη.
Θα παρουσιαστεί επίσης μια τηλεόραση που η οθόνη της γίνεται διάφανη και έτσι όταν δεν λειτουργεί γίνεται ένα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.
Hi-tech τσουνάμι
Στον τομέα των ρομπότ δυναμική εμφάνιση αναμένεται να κάνουν στην φετινή CES ρομπότ -κατοικίδια, δηλαδή ρομποτάκια που θα μοιάζουν πολύ με σκυλάκια ή γατάκια και θα έχουν νοημοσύνη και ικανότητες τέτοιες που σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους θα μπορούν να δημιουργούν στους κατόχους τους την αίσθηση ότι έχουν κοντά τους ένα (σχεδόν) αληθινό ζωάκι.
Η Hyundai θα παρουσιάσει την δική της πρόταση στον τομέα των ιπτάμενων αυτοκινήτων και η εταιρεία Bell ένα ιπτάμενο ταξί, με όσους τα έχουν δει να κάνουν λόγο για οχήματα βγαλμένα από ταινίες όπως το «Πέμπτο Στοιχείο» του Λυκ Μπεσόν.
Θα παρουσιαστεί ένα κινητό τηλέφωνο που θα αποτελείται από ηλεκτροχρωμικό γυαλί. Το κινητό αυτό θα διαθέτει κάμερες καταγραφής φωτογραφιών και βίντεο αλλά θα «κρύβονται» και θα είναι αόρατες στο σώμα της συσκευής.
Η Segway θα παρουσιάσει ένα επαναστατικού σχεδιασμού πατίνι που θα έχει την μορφή καθίσματος, θα ελέγχεται με χειριστήριο και θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 50 χλμ./ώρα.
Η Aston Martin θα παρουσιάσει ένα εσωτερικό καθρέφτη αυτοκινήτου ο οποίος θα προβάλλει στον οδηγό εικόνες από ό,τι συμβαίνει γύρω του στον δρόμο από κάμερες που θα είναι ενσωματωμένες σε διάφορα σημεία του οχήματος ώστε να έχει πλήρη εικόνα του τι βρίσκεται όχι μόνο μπροστά και πίσω του αλλά στο πλάι και γενικά σε σημεία που δεν έχει καλή ορατότητα.
Θα παρουσιαστεί επίσης ένας κάδος απορριμμάτων που μπορεί να δένει μόνος την σακούλα των σκουπιδιών που είναι τοποθετημένη σε αυτόν αλλά και να βάζει μόνος του την επόμενη σακούλα ώστε να μην λερώνει ο κάτοχος του τα χέρια του με τα σκουπίδια.
Η Samsung θα παρουσιάσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ονόματι «Neon» για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες τι ακριβώς δυνατότητες έχει αλλά σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να γίνει ο «καλύτερος φίλος» του χρήστη του
. Θα παρουσιαστούν τέλος και έξυπνα… smart toys! Ένα από αυτά θα είναι δονητής που ελέγχεται μέσω εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή καταγράφει μια σειρά από δεδομένα τα οποία μπορεί να αξιολογεί στην συνέχεια ο κάτοχος της για να βελτιώνει κάθε φορά την… χρήση του.