Ο Μπιλ Γκέιτς έχει δώσει πολλές συμβουλές για το πώς να ζει κανείς μια επιτυχημένη ζωή ή να διευθύνει μια επιτυχημένη επιχείρηση. Οι υψηλοί στόχοι που θέτει καθημερινά ο συνιδρυτής της Microsoft δεν είναι ανέφικτοι.
Ωστόσο, θα απαιτήσουν την ανάπτυξη ορισμένων νέων συνηθειών, που διακρίνουν τους «Πράττοντες» από τους «Ονειροπόλους», γράφει το Medium. Διότι, ανοίγοντας τον δικό σας δρόμο προς την επιτυχία, το θέμα είναι να ονειρεύεστε λιγότερο και να κάνετε περισσότερα, όπως έκανε και ο Γκέιτς. Είναι συνήθειες που τον βοήθησαν να γίνει ο ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ιδού, τα τέσσερα πράγματα που ξεχωρίζουν σαφώς τους «Πράττοντες» από τους «Ονειροπόλους»:
1. Οι «Πράττοντες» καλλιεργούν την περιέργειά τους
Το 2019, ο Γκέιτς μίλησε σε μαθητές, γονείς και αποφοίτους στο γυμνάσιό του, στο Σιάτλ. Μια ερώτηση που του έθεσαν είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επόμενη γενιά των εργαζομένων: «Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν οι σημερινοί μαθητές για να ευημερήσουν στον κόσμο του 2030 και του 2040;»
Ο Γκέιτς απάντησε: «Για τον περίεργο μαθητή, αυτοί είναι οι καλύτεροι καιροί, επειδή η δυνατότητά σας να ανανεώνετε συνεχώς τις γνώσεις σας, είτε με podcast είτε με online διαλέξεις, είναι καλύτερη από ποτέ».
Ο Γκέιτς τόνισε την κρίσιμη σημασία της περιέργειας ως πλαίσιο για την απόκτηση γνώσης. Μια νοοτροπία εξέλιξης ως θεμέλιο και η προσπάθεια να παραμείνουμε περίεργοι και να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, είπε ο Γκέιτς, θα βοηθήσει στην προετοιμασία των μελλοντικών εργαζομένων για τις τεράστιες αλλαγές, που θα προκύψουν.
Ο ιδρυτής της Microsoft έχει διατηρήσει μια απίστευτη περιέργεια και όρεξη να μαθαίνει νέα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Σε μια συνέντευξή του στους New York Times, αποκάλυψε ότι διαβάζει έως και 50 βιβλία κάθε χρόνο: «Είναι ένας από τους κύριους τρόπους που μαθαίνω, από τότε που ήμουν παιδί», είπε.
Η περιέργεια δεν είναι απλά κλειδί για τη διαδικασία μάθησης, είναι επίσης εξαιρετική για τη γενική αίσθηση ικανοποίησης στη ζωή, σύμφωνα με την επιστήμη. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι περίεργοι άνθρωποι έχουν καλύτερες σχέσεις, συνδέονται καλύτερα με άλλους, και απολαμβάνουν περισσότερο την κοινωνικοποίηση. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι προσελκύονται πιο εύκολα και αισθάνονται κοινωνικά πιο κοντά σε άτομα, που επιδεικνύουν περιέργεια.
2. Οι «Πράττοντες» είναι ηγέτες που ενδυναμώνουν το προσωπικό τους
Ως διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο Γκέιτς εξέφρασε κάποτε μια ιδεολογία, που είναι πλέον καθοριστική στις ανθρωποκεντρικές εργασιακές κουλτούρες: «Καθώς κοιτάζουμε μπροστά στον επόμενο αιώνα, οι ηγέτες (leaders) θα είναι αυτοί που ενδυναμώνουν τους άλλους», είπε.
Καί ένα πράγμα είναι τώρα πιο αληθινό από ποτέ: Οι καλοί ηγέτες ξεχωρίζουν επηρεάζοντας αποτελεσματικά και ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενούς τους σε περιόδους κρίσης. Το κάνουν ανταποκρινόμενοι καθημερινά στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποί τους, και κάνουν ό,τι χρειάζεται για την προστασία των εργαζομένων και της επιχείρησης.
Έχουν επίγνωση των αναγκών ψυχικής υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς η κοινωνική απομόνωση, οι οικονομικές δυσκολίες, και άλλες αβεβαιότητες της ζωής επιβαρύνουν τους ανθρώπους με μοναδικούς τρόπους.
Με αυτόν τον τρόπο οι σπουδαίοι ηγέτες διακρίνονται επιδεικνύοντας με θάρρος ενσυναίσθηση και συμπόνια όταν άλλοι άνθρωποι πέφτουν. Είναι επίσης ο τύπος ηγέτη που θα χρειαστούμε στην οικονομία και μετά την πανδημία, καθώς θα ανακάμπτουμε και θα προχωρούμε.
3. Οι «Πράττοντες» αναθέτουν σε άλλους όταν έχουν αδυναμίες
Ένας άλλος τύπος νοοτροπίας που απαιτείται για να χτίσετε τη επιτυχία σας είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει κάθε επαγγελματία: μάθετε να αναθέτετε καλύτερα.
Ο Γκέιτς παραδέχεται ότι η ανάθεση δεν του ήταν εύκολη τις πρώτες ημέρες της Microsoft. Ήξερε ότι η εμμονή του με τον προγραμματισμό δεν θα ήταν βιώσιμη αν η εταιρεία αναπτυσσόταν, οπότε έπρεπε συνειδητά να εμπιστευτεί την ικανότητα άλλων ανθρώπων να γράφουν λογισμικό.
Καθώς η Microsoft μεγάλωνε, το ίδιο έγινε και με τις διαχειριστικές ευθύνες. Ο Γκέιτς συνειδητοποίησε σύντομα ότι έπρεπε να μάθει να αναθέτει (όπως για παράδειγμα η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας), σε άλλους ανθρώπους που ήταν πιο δυνατοί από εκείνον.
Εάν οι ευθύνες σας έχουν ξεπεράσει την ικανότητά σας να τις διαχειρίζεστε, ο πρώτος πυλώνας για επιτυχή ανάπτυξη είναι να έχετε γύρω σας μια υπέροχη ομάδα, που μπορεί να διαχειριστεί το έργο. Και πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη εμπιστοσύνη, ώστε ο καθένας να αισθάνεται άνετα να αναθέτει και να μοιράζεται ευθύνες.
4. Οι «Πράττοντες» επικεντρώνονται στα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία
Ο Γκέιτς αναγνώρισε επίσης γρήγορα τον στενό του φίλο Γουόρεν Μπάφετ σαν δάσκαλο, του οποίου η σοφία είχε τεράστια επίδραση στη ζωή του. Αναγνωρίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία του Μπάφετ, ο Γκέιτς του πιστώνει απολύτως ένα βασικό μάθημα ζωής, που οδήγησε στη δική του επιτυχία:
«Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα έχετε, δεν μπορείτε να αγοράσετε περισσότερο χρόνο», γράφει ο Γκέιτς, «Υπάρχουν μόνο 24 ώρες κάθε μέρα. Ο Γουόρεν έχει έντονη αίσθηση αυτού. Δεν αφήνει το ημερολόγιό του να γεμίσει με άχρηστες συναντήσεις».
Αυτό απαιτεί να εστιάζει κανείς προσεκτικά σε ό,τι είναι απαραίτητο για εκείνον και την επιχείρησή του και να αποκλείει ιδέες, πληροφορίες και απόψεις, που τον αποσπούν. Η ερώτηση, που πρέπει να κάνετε συνεχώς στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι: «Είναι σημαντικό αυτό τώρα;»
Για να καταλάβετε πραγματικά πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σας, ξεκινήστε αξιολογώντας τις συναντήσεις σας. Οι άχρηστες συναντήσεις είναι σίγουρα ένα εμπόδιο, αν θέλετε να μένετε εστιασμένοι και να αξιοποιείτε την ημέρα σας.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως ο Μπάφετ και ο Γκέιτς, γνωρίζουν πολύ καλά πώς να επικεντρώνονται όλη την ημέρα στα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εκείνους. Διαχειρίζονται τον εαυτό τους εξαιρετικά καλά όταν πρόκειται για τη διαχείριση του χρόνου τους ώστε να επικεντρωθούν σε αυτό το «ένα πράγμα».