«Εγώ δεν είχα στο μυαλό μου να διοικώ: περιορίστηκα στο να κάνω μηχανικούς και τεχνικούς να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους» Μπιλ Γκέιτς | David Paul Morris/Getty Images/Ideal Images
Θέματα

Είναι ο Μπιλ Γκέιτς ένας ριζοσπάστης;

Ο ιδρυτής της Microsoft δεν νιώθει αυτοκράτορας της ψηφιακής εποχής ούτε και επαναστάτης. Διαβάστε πώς περιγράφει τον εαυτό του και την διαχείριση των μυθικών κερδών του σε μία συνέντευξη στην Coriere della Sera
Protagon Team

Του Μπιλ Γκέιτς δεν του αρέσει η ταμπέλα του αυτοκράτορα της ψηφιακής εποχής, αλλά και ο χαρακτηρισμός «επαναστάτης» – ο όρος έχει μια γεύση από 20ο αιώνα και ιδεολογίες, ενώ αυτός αισθάνεται ότι ζει στον 21ο. Και τότε, ποιον αυτοπροσδιορισμό προτιμά; Αυτόν του «ριζοσπαστικού ανανεωτή». Και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Coriere della Sera μιλάει για ακόμη μια φορά για τη σχέση του με το χρήμα: το 95% της περιουσίας του, λέει, δεν χρειάζεται ούτε στον ίδιο ούτε στην οικογένειά του. Ο αυτοπροσδιορισμός επομένως μπορεί να εμπλουτιστεί: ο Γκέιτς είναι ένας ριζοσπαστικός ανανεωτής αλλά κι ένας ουτοπιστής του 19ου αιώνα.

Και τι ακόμη; Ενας αισιόδοξος άνθρωπος. Είναι μια αισιοδοξία που γεννιέται από την ανάγνωση βιβλίων όπως το «The Better Angels of our Nature» του Στίβεν Πίνκερ, διευθυντή του Κέντρου Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο ΜΙΤ της Βοστόνης. Είναι το αγαπημένο του βιβλίο, αναφέρει στην ιταλική εφημερίδα. Μα πραγματικά ασπάζεται την άποψη του συγγραφέα ότι ποτέ δεν υπήρχε λιγότερη βία στον κόσμο; «Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει λιγότερη δουλεία σε σχέση με παλαιότερα. Τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων γίνονται πιο σεβαστά, υπάρχουν λιγότεροι σκοτωμοί, πεθαίνουν λιγότερα παιδιά ακόμη σε σχέση και με τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για αντικειμενικά γεγονότα, πρέπει να καταλάβουμε τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει», εξηγεί.

Ο Γκέιτς δηλώνει και τυχερός – όχι για την περιουσία των 79,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κάνει. Αλλά επειδή συμμετείχε σε «μια επανάσταση στην οποία η Microsoft συνέβαλε μαζί με πολλές άλλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Google και η Apple». Ο ανταγωνισμός σε αυτό το θαύμα του software, συνεχίζει ο Γκέιτς, συνέβαλε πολύ στη ζωή των ανθρώπων και σε θετική κατεύθυνση. «Εγώ δεν είχα στο μυαλό μου να διοικώ: περιορίστηκα στο να κάνω μηχανικούς και τεχνικούς να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουμε ένα καινοτόμο αποτέλεσμα».

Ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει στην ριζοσπαστική καινοτομία αλλά και στην καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας, της μαλάριας, του AIDS και άλλων ασθενειών που θερίζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στη μάχη αυτή ο Γκέιτς έχει αφιερώσει πολλές δυνάμεις μέσω του δικτύου Global Fund.

Και το χρήμα; «Η απάντηση έχει δύο επίπεδα. Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός επειδή μπορώ να παράσχω στα παιδιά μου μια καλή εκπαίδευση και κάθε βοήθεια που θα χρειαστούν χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για τα λεφτά: αυτή είναι μια πραγματική ευλογία. Το δεύτερο επίπεδο είναι ότι η Microsoft είχε τόσα πολλά κέρδη ώστε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μου, θα έλεγα παραπάνω από το 95%, δεν χρειάζονται για τα έξοδα ούτε της οικογένειάς μου ούτε των παιδιών μου. Κι επομένως μπορώ να επιστρέφω αυτά τα χρήματα στην εταιρεία για να επιταχύνω την καινοτομία προς όφελος των πιο φτωχών».