Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, μια φωτιά άναψε σε βουνοκορφή της Τροίας. Ηταν το μήνυμα για την πτώση της Τροίας που μεταφέρθηκε μέσα σε ένα βράδυ 550 χιλιόμετρα μακριά, στις Μυκήνες. Το μήνυμα, που έφτασε από τις ακτές της σημερινής δυτικής Τουρκίας στην Πελοπόννησο, θα χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες για να ταξιδέψει με τα μέσα της εποχής. Και όμως, η εφεύρεση της φρυκτωρίας (από τη λέξη «φρυκτός» που σημαίνει «πυρσός» και το ρήμα «ορώ») μπορούσε να το μεταφέρει μέσα από την διαδοχική πυροδότηση πύργων από ξύλα σε βουνοκορφές όπου υπήρχε μεγάλη ορατότητα.
Κάποιες εκατοντάδες χρόνια μετά (4ο αιώνα π.Χ.) υπήρχε ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού που μετέφερε μία σειρά από μηνύματα με τη βοήθεια του νερού και, ακόμα πιο μετά (2ο αιώνα π.Χ), δύο αλεξανδρινοί μηχανικοί δημιουργούσαν τα Μορς της Αρχαιότητας που βασιζόνταν και πάλι σε πυρσούς _ όμως αυτή την φορά μπορούσαν να μεταφέρουν συνδυασμό γραμμάτων και να δημιουργήσουν κανονικές προτάσεις.
Οι παραπάνω εφευρέσεις αποτελούν ίσως τους πρώτους σημαντικούς κρίκους σε μία αλυσίδα που λέγεται «ανθρώπινη τηλε-επικοινωνία». Το 1752 ο Βενιαμίν Φρανκλίνος κατάφερε να αιχμαλωτίσει έναν κεραυνό μέσα σε ένα μπουκάλι αποδεικνύοντας ότι οι αστραπές είναι απλές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Το γαϊτανάκι των ανακαλύψεων της εποχής του ηλεκτρισμού είχε ανοίξει για τα καλά και η δημιουργία των τεχνολογιών της εποχής μας ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Η πορεία των τηλεπικοινωνιών έχει δεκάδες σημαντικούς σταθμούς και υπέροχες ιστορίες να διηγηθεί. Αρκεί ο κατάλληλος τρόπος. Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (εδώ η ιστοσελίδα του Μουσείου) αυτές οι ιστορίες βγαίνουν από τα σκονισμένα βιβλία Ιστορίας και απλώνονται στους σύγχρονους χώρους του κτιρίου, στην Κηφισιά. Η εικόνα, τα βίντεο, τα σπάνια ντοκουμέντα και η ζωντανή ξενάγηση βοηθούν τον επισκέπτη να ταξιδέψει σε μία ιστορία που σίγουρα τον ενδιαφέρει.
Στον πρώτο όροφο του Μουσείου, ο οποίος εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ξετυλίγονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν σπάνια εκθέματα και αμέτρητες αφορμές για να ακούσει ο επισκέπτης ξεχωριστές ιστορίες (εδώ η αποτύπωση της περσινής εμπειρίας μας). Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ προσφέρει μία μοναδική εμπειρία και δεν είναι τυχαίο ότι έχει επιλεγεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM) ως το τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα το 2018.
Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου και είχε ως θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
«Στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο εξωστρεφείς» μας είπε η διευθύντρια του μουσείου, Νικολέτα Λιακοσταύρου. Με φόντο μερικά από τα σπάνια εκθέματα η κυρία Λιακοσταύρου σχολίασε: «η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στους μουσειακούς χώρους ενώ στο Μουσείο του ΟΤΕ χρησιμοποιείται ακόμα και η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, με στόχο η εμπειρία να γίνει ακόμα πιο δυνατή».
Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality -AR), αλλά και να αφεθούν μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR) σε μία 360ο περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», το πρώτο καλωδιακό πλοίο του Ομίλου ΟΤΕ, που τοποθετούσε υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδεθούν τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίσης η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.
«Το Μουσείο έχει 25.000 εκθέματα και αρχειακό υλικό ενώ δέχεται 14.000 επισκέπτες τον χρόνο. Αυτά όμως είναι οι αριθμοί. Για εμάς το θέμα είναι ο επισκέπτης να περνά πραγματικά καλά εδώ» μας είπε η κυρία Λιακοσταύρου προτού μας αφήσει στα χέρια του έμπειρου ξεναγού Μανώλη Τσουπάκη.
Ο κ. Τσουπάκης έχει δεκάδες ιστορίες να διηγηθεί. Σε μία ώρα και κάτι θα σας ταξιδέψει από μία βουνοκορφή της Τροίας στον σύγχρονο δικτυωμένο κόσμο. Στο Μουσείο θα γνωρίσετε και τις ιστορίες των μικρών ηρώων της ανθρωπότητας.
Όχι τίποτε άλλο, να ξέρουμε ποιους πρέπει να ευχαριστούμε κάθε φορά που πιάνουμε ένα κινητό και είμαστε αυτομάτως online.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18η Μαΐου 2018) με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στις 17,18,19 και 20 Μαΐου γεμάτο από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, γονείς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου όπου κάνετε και την ηλεκτρονική σας κράτηση.
Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά
Τηλ. 210 620 1899, 210 620 1999
Ώρες Λειτουργίας Δευτ – Παρ, 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), και δύο Κυριακές κάθε μήνα, 09:00-16:00 (δείτε εδώ το πρόγραμμα).