Ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν: καιρός να γλεντήσουν τη ζωή τους ή αποχώρηση για λόγους τακτικής; | Google
Θέματα

Αντίο Google! Τι συνέβη και οι ιδρυτές της αποσύρονται;

Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν αφήνουν το τιμόνι του γίγαντα της τεχνολογίας, φοβούμενοι μην γίνουν «οι νέοι Μπιλ Γκέιτς». Είναι κακό όμως, αυτό; Ή απλώς άρχισαν να μαζεύονται πολλά τα προβλήματα σε μια εταιρεία που πολλοί πια θεωρούν απειλή;
Protagon Team

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Λάρι Πέιτζ για την πορεία του στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google. Με ετήσιο μισθό μόλις ένα δολάριο, βρισκόταν με ήλιο και βροχή, χειμώνα και καλοκαίρι στο τιμόνι μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον πλανήτη.

Μία εταιρεία η οποία πλέον έχει να αντιμετωπίσει στα δικαστήρια διάφορα κατηγορίες, όπως αυτή της σεξουαλικής παρενόχλησης στελεχών της, άσκηση ακροδεξιάς βίας, κινεζικής λογοκρισίας και, φυσικά, παραβίασηςδεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αν και παίρνει μόνο ένα δολάριο τον χρόνο, η περιουσία του 46χρονου Πέιτζ εκτιμάται στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια. Από πού; Από την αύξηση της τιμής της μετοχής και από τις έξυπνες επενδύσεις της Alphanet.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του όμως σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον κολοσσό της τεχνολογίας. Μαζί του αποχώρησε από τα διοικητικά του καθήκοντα και ο συν-ιδρυτής της εταιρείας Σεργκέι Μπριν, επίσης 46 ετών, ο οποίος κατείχε τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.

«Δεν είμαστε από αυτούς που επιμένουμε να κρατάμε τις “καρέκλες” μας, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί η εταιρεία», γράφει η επιστολή που συνυπέγραψαν οι δύο άνδρες.

Οι ιδρυτές της Google στο γκαράζ όπου ξεκίνησαν όλα…

Πέιτζ και Μπριν έχουν υιοθετήσει ένα ελάχιστα παρεμβατικό στυλ διοίκησης, προτιμώντας τα «τρελά» πρότζεκτ, όπως την εταιρεία για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και τα γυαλιά Google Glass (που δεν υπάρχει πια), τα οποία για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν σπαταλούσαν τα έσοδα από τα διαφημιστικά κέρδη της Google.

Και τους φαίνεται σαν να ήταν χθες που γεννήθηκε ο κολοσσός τους, μέσα σε ένα πάρκινγκ που νοίκιαζαν 1.700 δολάρια τον μήνα. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει επιχειρώντας να βάλει σε τάξη ανά κατηγορία τα site του Διαδικτύου που ξεφύτρωναν καθημερινά σαν τα μανιτάρια. Δηλαδή να δημιουργήσει καταλόγους με τα site ανά κατηγορία. Το γκαράζ που είχαν νοικιάσει ανήκε στη φίλη τους τη Σούζαν Γουατσίκι, η οποία ήταν και μία από τις πρώτες τους υπαλλήλους. Αυτή η γυναίκα είναι σήμερα η επικεφαλής του YouTube.

Η εταιρεία αναπτυσσόταν και το ζεύγος των επιχειρηματιών είχε γίνει διάσημο. Εμφανιζόταν σε εκδηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου, φωτογραφιζόταν με ό,τι καινούργιο και φανταχτερό δημιουργούσε. Ο,τι έπιαναν γινόταν χρυσός και ως εκ τούτου πήγαινε… σφαίρα!

Οπισθοχώρηση

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η φυσική τους παρουσία στα γραφεία δεν ήταν και τόσο συχνή. Οι υπάλληλοι της εταιρείας ανέφεραν ότι μετά από 21 χρόνια παράδοσης, το ζεύγος δεν κατάφερνε να παρευρεθεί στο καθιερωμένο μίτινγκ της Παρασκευής με τους εργαζομένους, στο οποίο εκείνοι ρωτούν ελεύθερα ό,τι θέλουν να μάθουν για την εταιρεία.

Και η απουσία τους δεν αφορούσε μόνο εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας. Μία άδεια καρέκλα μπροστά από ένα ταμπελάκι που έγραφε «Λάρι Πέιτζ» βρισκόταν το 2018 στο τραπέζι της επιτροπής του Κογκρέσου, όπου άλλοι ηγέτες του δικού τους επιπέδου, όπως το αφεντικό του Twitter και ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, παρουσιάστηκαν στην ακρόαση για την παραπληροφόρηση των ιντερνετικών οχημάτων τους στις αμερικανικές εκλογές.

Τον τελευταίο καιρό και οι δύο ήταν απόντες από τις συνελεύσεις των μετόχων και η απόφασή τους είχε προκαλέσει την οργή των επενδυτών, οι οποίοι τους κατηγορούσαν ότι αποποιούνται τις ευθύνες τους σε μία εποχή που η Google θα πρέπει να δώσει απαντήσεις  σε σημαντικά ερωτήματα.

Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν το 2003

Η Google είχε να αντιμετωπίσει σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης από στελέχη της, παράπονα για την ιδιωτικότητα και ανησυχίες για το κατά πόσο η τεχνολογία της χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό και από την Κίνα ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να λογοκρίνει πληροφορίες.

Κάποιοι υπέθεταν ότι ο Πέιτζ απλώς είχε αποσυρθεί και επιθυμούσε να απολαύσει τα πλούτη που του είχε προσφέρει απλόχερα η Google. Παρά τον συμβολικό μισθό τους, Πέιτζ και Μπριν είναι σήμερα δύο από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Αθροιστικά η περιουσία τους φτάνει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένης της ηλικίας τους, ίσως είναι η πιο κατάλληλη φάση της ζωής τους για να περάσουν καλά και να αφήσουν πίσω τις σκοτούρες για όλη τους τη ζωή. Να κάνουν βόλτες με τα υπερπολυτελή γιοτ τους, ταξίδια, να χαρεί ο Πέιτζ το ιδιωτικό νησί που αγόρασε στην Καραϊβική και ό,τι άλλο ονειρεύεται ένας άνθρωπος που τα λεφτά του δεν τελειώνουν, ακόμη και αν δεν ξαναδουλέψει.

Μην το κάνεις όπως ο Γκέιτς

Ενα στέλεχος της εταιρείας παραλλήλισε τα 21 χρόνια του επαγγελματικού ζεύγους στην Google, με τα «26 χρόνια του Μπιλ Γκέιτς στη Microsoft. Τόσα χρόνια στην Google είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Ωστόσο, η σύγκριση με τον Γκέιτς είναι αξιοσημείωτη για ακόμη έναν λόγο: η Alphabet κινδυνεύει να βρεθεί στην «άσχημη φάση» που είχε βρεθεί κάποτε και η Microsoft.

Ο Μπιλ Γκέιτς είχε υποστεί τεράστια ζημιά όταν η αμερικανική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει έρευνα για την μονοπωλιακή πρακτική του Ιnternet Explorer, που έπρεπε να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά οι χρήστες των Windows, του βασικού λειτουργικού της Microsoft.

«Δες πώς αντιμετωπίστηκε ο Μπιλ Γκέιτς το 1990 και πόσο μειώθηκε η θετική άποψη που είχε η κοινή γνώμη γι΄ αυτόν», λέει ο Λούθερ Λόου, υπεύθυνος για θέματα δημόσιας πολιτικής στη Yelp, εταιρείας που δημιουργεί online καταλόγους και βρίσκεται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια με την Google. «Το παράδειγμα προς αποφυγή του Γκέιτς, είναι να μην επιτρέψουμε στην εταιρεία να γίνει συνώνυμη του διευθύνοντος συμβούλου της. Τιμ Κουκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι πασίγνωστα ονόματα, όμως τα Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν δεν είναι», σχολιάζει ο Λόου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η γενικότερη αντίληψη ότι ο Πέιτζ έχει παραδώσει τον έλεγχο της εταιρείας του τον τελευταίο καιρό, είναι απλώς ένας μύθος, προκειμένου να αποφύγει οποιοδήποτε εξονυχιστικό κρατικό έλεγχο, καθώς γνωρίζουν ότι η Google είναι ένοχη για πολλά.

Ο,τι όμως και να ακολουθήσει και ό,τι και αν έχει ήδη γίνει, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν δεν πήραν διαζύγιο από την Alphabet. Οι δυο τους έχουν και διατηρούν περισσότερο από το 50% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Κάτι που τους δίνει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, ακόμη και αν έχουν βάλει στο χρονοντούλαπο του παρελθόντος τις διοικητικές τους αρμοδιότητες.

Η απόφασή τους όμως να αποτραβηχτούν από ευθύνες που θα μπορούσαν να τους εμπλέξουν σε οποιονδήποτε δημόσιο έλεγχο, ίσως είναι η πιο έξυπνη κίνηση που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. «Και αυτό θα ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει για τον εαυτό του και τον κόσμο της τεχνολογίας και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook», τονίζει ο Στίβεν Βέμπερ, καθηγητής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.