Ενα από τα έργα του Τζέισον ΝτεΚάιρς Τέιλορ που αναμένεται να κοσμήσουν το Υποβρύχιο Μουσείο | Museum of Underwater Art (MOUA)
Θέματα

Ανοίγει το πρώτο Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στην Αυστραλία

Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας θα γεμίσει με περίτεχνα γλυπτά για τους απανταχού λάτρεις της υποβρύχιας κατάδυσης, αλλά και της τέχνης
Protagon Team

Ο Τζέισον ΝτεΚάιρς Τέιλορ, ο 45χρονος βρετανός γλύπτης, δύτης και οπαδός της οικολογίας, θα ανοίξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο το πρώτο Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης στην Αυστραλία.

Ο Τέιλορ θα τοποθετήσει μια σειρά από γλυπτά του δίπλα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο (Great Barrier Reef), που βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Οπως τονίζει, το Great Barrier Reef αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για το μουσείο αυτό, καθώς απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πάνω σε διάφορα σημεία του αχανούς αυτού υφάλου, που είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα χτιστεί, τρόπον τινά, το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης (Museum of Underwater Art – MOUA).

Σύμφωνα με την Guardian, τα περίτεχνα γλυπτά θα βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής του Κουίνσλαντ, όπως στο Τζον Μπρούερ Ριφ, το Μαγκνέτικ Αϊλαντ, το Παλμ Αϊλαντ και το Τάουνσβιλ.

Στο τελευταίο θα λάβουν χώρα τα άτυπα εγκαίνια του Μουσείου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς και τα αποκαλυπτήρια του πρώτου έργου που θα εκτεθεί ονόματι «Ocean Siren» που θα απεικονίζει ένα νεαρό Αβορίγινα κορίτσι που θα αλλάζει χρώματα, ως μια υπενθύμιση για την επικείμενη κλιματική αλλαγή.

Το εν λόγω γλυπτό, που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, λέει ο Τέιλορ, θα εκτίθεται τόσο για τους… στεριανούς όταν έχει αμπώτιδα αλλά και για τους λάτρεις της υποβρύχιας κατάδυσης, όταν έχει παλίρροια.

«Συνδυάζοντας τις δεξιότητές του ταυτόχρονα ως γλύπτη, υποβρύχιου φωτογράφου και εκπαιδευτή κατάδυσης, ο Τέιλορ κάνει υποβρύχια γλυπτά εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το 2006 δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο, στη Γρενάδα, ονόματι Mολινέρ, ενώ έχει κατασκευάσει διάφορα υποβρύχια γλυπτά για διάφορα υποβρύχια πάρκα ανά τον κόσμο, όπως στο Κανκούν, στο Λανζαρότε και τις Μπαχάμες», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Αλλα γλυπτά που θα συμπεριληφθούν στο νέο μουσείο θα περιλαμβάνουν το «Κοραλλιογενές Θερμοκήπιο» στο Τζον Μπρούερ Ριφ, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2020.

Μέσα σε αυτό θα «φυτευτούν» περισσότερα από 2.000 θραύσματα κοραλλιών από θαλάσσια φυτώρια, προκειμένου να βοηθήσουν το Θερμοκήπιο αυτό να δημιουργήσει μέσα στους κόλπους του ένα πρωτότυπο θαλάσσιο οικοσύστημα.