Πόδια ακρωτηριασμένων βατράχων κατάφεραν να αναγεννήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, βοηθώντας τα αμφίβια να κολυμπήσουν ξανά. Η μέθοδος, όπως σχολιάζει η βρετανική Telegraph, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τους ακρωτηριασμένους ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν και πάλι τα φυσικά άκρα τους, κάτι που σήμερα είναι απλώς ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Το πείραμα-ορόσημο έγινε εφικτό χάρη σε μία μέθοδο κατά την οποία οι επιστήμονες προσάρτησαν στο σημείο από όπου είχε κοπεί το πόδι του βατράχου μία θήκη σιλικόνης (σαν κάλτσα που κρεμόταν), η οποία λειτουργούσε ως βιοαντιδραστήρας. Μέσα στη θήκη, μεταξύ άλλων, υπήρχε και ένα κοκτέιλ πέντε φαρμάκων. Η θήκη παρέμεινε σε εκείνο το σημείο για 24 ώρες, ώστε η ρίζα του κομμένου ποδιού να απορροφήσει τα φάρμακα, τα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες.
Με τον τρόπο αυτό πυροδοτήθηκε μία βιολογική αντίδραση, η οποία διήρκεσε 18 μήνες, και είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση ενός λειτουργικού, σχεδόν ολοκληρωμένου άκρου, μέσα από την ανάπτυξη νέων νεύρων, αιμοφόρων αγγείων και μυών.
Τα νέα άκρα των βατράχων είχαν δομή οστών παρόμοια με τα φυσικά άκρα, ενώ στο τέλος δημιουργήθηκαν αρκετά δάχτυλα. Τα ζώα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα αναγεννημένα άκρα τους για να κολυμπούν στο νερό και γενικά να κινούνται όπως ένας φυσιολογικός βάτραχος.
«Λανθάνουσες αναγεννητικές ικανότητες…»
«Είναι συναρπαστικό που βλέπουμε ότι τα φάρμακα βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα σχεδόν πλήρες άκρο. Το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια σύντομη έκθεση στις ουσίες αυτές, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η πολύμηνη διαδικασία της αναγέννησης, δείχνει ότι οι βάτραχοι και ίσως και άλλα ζώα, έχουν λανθάνουσες αναγεννητικές ικανότητες που μπορούν να πυροδοτηθούν, ώστε να ενεργοποιηθούν», δήλωσε η δρ Νιρόσα Μουρουγκάν, επιστημονική συνεργάτιδα του Allen Discovery Center στη Μασαχουσέτη και υπεύθυνη της μελέτης.
Η προοπτική της φυσικής αναγέννησης αποτελεί σήμερα ένα μακρινό όνειρο για εκατομμύρια ασθενείς που έχουν χάσει τα χέρια ή τα πόδια τους λόγω τραυματισμού, διαβήτη ή άλλης αιτίας. Το μόνο ανθρώπινο όργανο που μπορεί να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο ακόμη και αν αφαιρεθεί το 50% του μεγέθους του, είναι το ήπαρ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal Science Advances.