Ζήτησε από κτηματομεσίτη προμήθεια 70.000 ευρώ για αγοραπωλησία έπαυλης σε Ρωσίδα που αυτός του σύστησε, και εκείνος του τα έδωσε σε… καυλιές. Συνέβη στη Κύπρο, όπου η φράση «πάρε καυλιές» χρησιμοποιείται όταν κάποιος ζητά κάτι που σε άλλον φαίνεται απίθανο, και στην Ελλάδα θα του απαντούσε «πάρε τα αρχ… μου». Η υπόθεση έφτασε αυτές τις ημέρες στα δικαστήρια, όπου όλα ειπώθηκαν με το όνομά τους, και θα σας πω την ιστορία. Εκτός από πλάκα, έχει πολύ ψωμί, έχει συστατικά διαφθοράς και απληστίας, έχει μεταμνημονιακές εκτροπές, και έχει και Δικαιοσύνη στα αμήχανα αλλά και στο ύψος της. Λοιπόν:
Ταξιτζής παίρνει κούρσα πλούσια Ρωσίδα που, κατά τα λεγόμενά του, ενδιαφέρεται να αγοράσει ωραίο σπίτι στην Κύπρο. Εκείνος προσφέρεται, λέει, να μεσολαβήσει. Πάει σε κτηματομεσίτη, στην Πάφο, και τον ενημερώνει ότι υπάρχει τεφαρίκι. Του δίνει το τηλέφωνό της και, όπως ισχυρίστηκε στο δικαστήριο, είπε στον μεσίτη ότι θέλει κι αυτός μερίδιο από το deal.
Το deal γίνεται. Κατά την ακροαματική διαδικασία ακούσαμε ότι έκλεισε στα 1,1 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια του μεσίτη, 385.000 ευρώ. Το δικαστήριο δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει την ακρίβεια αυτών των στοιχείων. Είχε σοβαρότερο ζήτημα να διευθετήσει. Την προμήθεια του ταξιτζή.
Ζητούσε 70.000 ευρώ. Και τα ζητούσε επίμονα. «Εγώ, ρε κουμπάρε, σου έφερα την πελάτισσα, άρα θέλω την προμήθειά μου», έλεγε στον κτηματομεσίτη που, σύμφωνα με τον ενάγοντα φαίνεται να δικογραφία, έκανε την πάπια. Όμως, ο επίμονος ταξιτζής «σπάει κάμηλον», όπως λένε στη Κύπρο, μέρα-νύχτα θύμιζε στον μεσίτη «την υποχρέωσή του», είδε και αποείδε εκείνος, και του έκοψε επιταγή για το ποσό που ζητούσε.
Στο πάνω μέρος το έγραψε αριθμητικά, «70.000 ευρώ». Όμως, ολογράφως, από κάτω, συμπλήρωσε με μικρότερα γράμματα, «Εβδομήντα χιλιάδες καυλιές μόνον». Ο ταξιτζής είδε το νούμερο από πάνω, και δεν έδωσε σημασία στα υπόλοιπα. Στα μικρά γράμματα. Πήγε στην τράπεζα αμέσως. Ο υπάλληλος εκεί, πρόσεξε όμως τις καυλιές και του είπε «κύριε, αυτή η επιταγή δεν περνά», δείχνοντάς του την ολόγραφη σημείωση από κάτω. Δεν ξέρουμε πως αντέδρασε ο ταξιτζής εκείνη τη στιγμή στην τράπεζα, αλλά ξέρουμε ότι έκανε αμέσως αγωγή.
Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Πάφου, από τον ανώτερο δικαστή Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Ο κτηματομεσίτης υποστήριξε πως δεν είχε δώσει καμία υπόσχεση στον ταξιτζή για προμήθεια, και ότι μη αντέχοντας άλλο την αφόρητη πίεση που λέει ότι του ασκούσε, αναγκάστηκε και του έγραψε τη συγκεκριμένη επιταγή. Για να τον ξεφορτωθεί, με τρόπο…
Ο ταξιτζής έχασε τελικά την υπόθεση, αφού ο δικαστής έκρινε αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς του, ενώ δέχτηκε ως αληθοφανή την μαρτυρία του κτηματομεσίτη.
Όσο για την επίμαχη επιταγή, ο κ. Χριστοδούλου έκρινε ότι η τράπεζα καλώς δεν την εξαργύρωσε διότι, σύμφωνα με τον κυπριακό νόμο, όταν υπάρχει σε μία επιταγή διαφορά μεταξύ του ποσού που αναφέρεται αριθμητικά και εκείνου που αναφέρεται ολογράφως, υπερισχύει το δεύτερο.
Και, όπως ακούστηκε σε νομικούς κύκλους μεταξύ αστείου και σοβαρού, στην αναζήτηση της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και καυλιού, στην συγκεκριμένη υπόθεση κέρδισε το καυλί…
Χαιρετίσματα από την Κύπρο που βγήκε από την κρίση.