Ο άνθρωπος μπορεί σε δέκα χρόνια να έχει ανακαλύψει έναν «διερμηνέα» για τον σκύλο του. Αυτό το υποστηρίζει ένας μελλοντολόγος. Ας πούμε ότι δεν τον παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Δουλειά του είναι να μαντεύει γοητευτικές και σοκαριστικές εξελίξεις του μακρινού μέλλοντος.
Αλλά αυτός ο άνθρωπος φαίνεται ότι έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της Amazon, της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής στο Διαδίκτυο. Η Amazon του Τζεφ Μπέζος φέρεται να στηρίζει τις προβλέψεις του μελλοντολόγου Ουίλιαμ Χίγιαμ. Με αναφορές στο έργο επιστημόνων, ο συγγραφέας του «Next Big Thing» περιγράφει σε έκθεσή του ότι είναι πολύ πιθανό να κατασκευαστεί συσκευή που θα αποκωδικοποιεί γαβγίσματα σε λέξεις!
«Τα καινοτόμα προϊόντα που πετυχαίνουν είναι αυτά που βασίζονται σε γνήσιες ανάγκες καταναλωτών. Τα ποσά που ξοδεύουν οι άνθρωπο τώρα για τα κατοικίδια δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτό», εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ενα πρώτο βήμα έχει γίνει με την εξέταση της επικοινωνίας τρωκτικών. Ο επίτιμος καθηγητής του τμήματος βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Βόρειας Αριζόνα, Κον Σλομπότσικοφ, έχει μελετήσει τα τελευταία 30 χρόνια τη συμπεριφορά των κυνόμυων, ένα είδος σκίουρου που ζει στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τις κραυγές τους, ο ίδιος ανακάλυψε ότι τα χαριτωμένα αυτά ζωάκια έχουν «ένα εκλεπτυσμένο σύστημα επικοινωνίας που έχει όλες της εκφάνσεις μίας κανονικής γλώσσας», όπως περιγράφει ο ίδιος.
«Εχουν λέξεις για διαφορετικά είδη ή θηρευτές και μπορούν να περιγράψουν ακόμη και τα χρώματα ρούχων ανθρώπων ή τη γούνα των κογιότ», υποστηρίζει ο Σλομπότσικοφ.
Υστερα από την έρευνά του είναι πλέον πεπεισμένος ότι και τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιούν αντίστοιχες γλώσσες που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν. Και είναι τόσο βέβαιος για την εικασία του, ώστε προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για να δημιουργήσει μία συσκευή διερμηνείας για σκύλους και γάτες…
«Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που θα ήθελαν να μιλήσουν στα σκυλιά ή στα γατιά τους ή έστω να μάθουν τι θέλουν να επικοινωνήσουν τα κατοικίδια», τονίζει ο ίδιος, προφανώς με την ελπίδα ότι κάποτε θα πλουτίσει ικανοποιώντας την ανάγκη επικοινωνίας αφεντικού – κατοικίδιου.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι μηχανές έχουν «μάθει» πολλά. Ειδικότερα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην αυτοματοποιημένη αναγνώριση και μετάφραση του λόγου και πλέον υπάρχουν αλγόριθμοι που προσαρμόζονται, εκπαιδεύονται και μπορούν να ερμηνεύουν γλώσσες που δεν είχαν εγκατασταθεί στον αρχικό προγραμματισμό τους.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ειδικοί του χώρου -δηλαδή της ψυχολογίας και επικοινωνίας ζώων- απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθηγητή. Όπως η Τζουλιάν Καμίνσκι, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, η οποία υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ερμηνεύουμε της μορφές επικοινωνίες των σκυλιών με βάση την επιστημονική έννοια της γλώσσας. «Αυτό που κάνουν είναι να δίνουν σήματα για τις επιθυμίες τους και τα συναισθήματά τους», εξηγεί η ίδια.
Μπορείς, λοιπόν, να αποκωδικοποιήσεις το κούνημα της ουράς ή τη χροιά και διάρκεια του γαβγίσματος αλλά αυτά μπορεί να τα κάνει ακόμη και ένας παρατηρητής που δεν έχει κατοικίδιο, όπως σημειώνει η ίδια.
Κι όμως η Amazon πιστεύει στο μέλλον που εκτιμά ο Ουίλιαμ Χίγιαμ. Ηδη η διαδικτυακή πλατφόρμα προωθεί και πουλά μία συσκευή που μετατρέπει λέξεις σε νιαουρίσματα, χρησιμοποιώντας δείγματα από 25 γάτες…