Παρότι η καρδιά τους δεν χτυπά τρελά, υπήρξαν και οι τρεις πρωταθλητές στο άθλημά τους. Ο μέγας Σουηδός Μπιορν Μποργκ στο τένις, ο θρυλικός Φαλκάο της εθνικής Βραζιλίας και της Ρόμα στο ποδόσφαιρο, ο Ιταλός Αλεξ Σβάρτσερ στο βάδην. Σε κατάσταση ηρεμίας και οι τρεις έχουν λιγότερους από 40 παλμούς το λεπτό, την ώρα που ο μέσος καρδιακός ρυθμός είναι 60 – 100 σφυγμοί ανά λεπτό. Και το γεγονός αυτό αυξάνει τη σωματική τους αντοχή. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Την περασμένη Κυριακή έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 46 ετών η Κάρμε Τσακόν, η πρώτη γυναίκα στην Ισπανία που ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας (στην κυβέρνηση του Θαπατέρο το 2008) και έγινε διάσημη ανά τον κόσμο όταν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αφγανιστάν, όντας επτά μηνών έγκυος.
«Εχω 35 σφυγμούς το λεπτό και πάσχω από μια συγγενή καρδιοπάθεια και γι’ αυτό μου συνέστησαν από πολύ μικρή ηλικία να έχω μια ήρεμη ζωή. Θεωρώ πως η κάθε καινούργια μέρα αποτελεί ένα δώρο», είχε αναφέρει η ίδια πριν από μια διετία μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia της Βαρκελώνης.
Η δική της καρδιά, όμως, δεν ήταν σαν την καρδιά ενός αθλητή αλλά ενός ανθρώπου που νοσεί. Με λίγα λόγια, η επιβράδυνση των παλμών της καρδιάς μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα. Μια κατάσταση που επιτρέπει σε κάποιους να έχουν μεγαλύτερες αντοχές και ν’ αναδεικνύονται πρωταθλητές ενώ για κάποιους άλλους αποτελεί μια σοβαρή παθολογία που προκαλεί ζαλάδες και δύσπνοια, επιφέρει χρόνια κόπωση και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια των αισθήσεων.
Στην περίπτωση της Κάρμε Τσακόν δε, επρόκειτο για μια συγγενή νόσο που αποδείχτηκε μοιραία…
Καρδιακός ρυθμός για χρυσά μετάλλια
Ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Ντάριο ντι Φραντσέσκο που ερευνά τις αιτίες της βραδυκαρδίας επί μία τριακονταετία, πραγματοποίησε πρόσφατα, σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ένα πείραμα με πρωταγωνιστές αρουραίους και ποντίκια. Οι αρουραίοι έτρεχαν πάνω σ΄ έναν κυλιόμενο τάπητα – 60 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα για 84 ημέρες – ενώ τα ποντίκια κολυμπούσαν δύο φορές την ημέρα, 60 λεπτά τη φορά, επτά ημέρες την εβδομάδα επί 28 ημέρες συνολικά.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα του πειράματος που δημοσιευτήκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, ο ιταλός επιστήμονας και οι συνεργάτες του κατάφεραν να ανακαλύψουν το μυστικό της καρδιάς των αθλητών: η έντονη σωματική άσκηση επιφέρει μια ανάπλαση της καρδιάς, εξαιτίας της ελάττωσης μιας πρωτεΐνης που ελέγχει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φλεβόκομβου, του φυσικού «βηματοδότη», που καθορίζει τον καρδιακό ρυθμό. Η μείωση της πρωτεΐνης επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αντοχή στην κόπωση.
«Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η καρδιά καταφέρνει ν’ αντλήσει περισσότερο αίμα με λιγότερες συστολές το λεπτό. Ο μυς της είναι πιο ισχυρός» εξήγησε στην Corriere della Sera η Σίλβια Πριόρι, καθηγήτρια καρδιολογίας στο πανεπιστήμια της Παβία. Ένας άλλος Ιταλός, ο δρομέας μεσαίων αποστάσεων Φράνκο Αρέζε, πρωταθλητής Ευρώπης το 1971 στα 1.500 μέτρα, είχε δηλώσει κάποτε σχεδόν το ίδιο πράγμα αλλά με τα δικά του λόγια: «Όταν τρέχω εγώ, η καρδιά μου χτυπάει όπως η καρδιά ενός κοινού ανθρώπου που κάθεται σ’ ένα μπαρ».
Η βραδυκαρδία ως σύμπτωμα καρδιοπάθειας
Η περίπτωση της Καρμέ Τσακόν, ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετική καθώς η βραδυκαρδία μπορεί επίσης να προκληθεί από μια σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια. «Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται εξαιτίας μιας μεταβολής του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός αποτελεί οπότε σύμπτωμα μιας ανωμαλίας που μπορεί να μπλοκάρει το ηλεκτρικό σύστημα ή να προκαλέσει μια κοιλιακή μαρμαρυγή», προσδιόρισε στην ιταλική εφημερίδα ο Αντόνιο Μπαρτορέλι, ειδικός στην Επεμβατική Καρδιολογία.