Εχουν κατηγορηθεί ως οι κατεξοχήν «λεωφόροι» των ψεύτικων ειδήσεων για τις οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουμε διαβάσει τόσα πολλά. Τώρα, ίσως λίγο αργά θα έλεγαν κάποιοι, η Google και το Facebook προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους και να προειδοποιήσουν τους χρήστες τους.
Η μηχανή αναζήτησης ανακοίνωσε την Παρασκευή τη διάθεση της υπηρεσίας εξακρίβωσης πληροφοριών «Fact Check» στο πεδίο της Αναζήτησης και στην ενότητα των Ειδήσεων.
Θεωρητικά, η νέα υπηρεσία θα βοηθά τους χρήστες στον διαχωρισμό ανάμεσα στις έγκυρες και τις παραπλανητικές ειδήσεις.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Google σε συνεργασία με την εταιρεία Jigsaw είχε ανακοινώσει ότι σταδιακά θα παρείχε τη δυνατότητα στους εκδότες ορισμένων χωρών να εμφανίζουν την ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στις καταχωρήσεις των ειδήσεων στο Google News. Η ετικέτα θα τοποθετείται σε δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες έχουν ελεγχθεί από συνεργαζόμενους εκδότες και φορείς. Τώρα πλέον θα εισαχθεί στις Ειδήσεις και στην Αναζήτηση.
Εν τω μεταξύ, τη δική του προσπάθεια, με στόχο να εκπαιδεύσει τους χρήστες αρχίζει το Facebook.
Οι χρήστες σε 14 χώρες (όχι όμως και την Ελλάδα) θα βλέπουν για τρεις ημέρες μια ειδοποίηση στο timeline που θα τους καλεί να διαβάσουν οδηγίες για το πώς να διακρίνουν τις πραγματικές από τις ψεύτικες ειδήσεις.
Για παράδειγμα, πρέπει να κοιτούν πού δημοσιεύεται η είδηση, ποια είναι η πηγή της, αλλά και να εξετάζουν αν είναι αστείο ή όχι. Συστήνει ακόμη προσοχή στους τίτλους που τραβούν το μάτι, χωρίς να έχουν ουσία.
Μια –ενδεχομένως– καλή αρχή που δεν φτάνει, λένε στο BBC ειδικοί, όσο μάλιστα το Facebook δεν παίρνει μέτρα για να περιορίσει ουσιαστικά αυτούς που εκμεταλλεύονται τα δίκτυα για να διαδίδουν τις αναληθείς ειδήσεις.