Οταν είσαι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχεις το προνόμιο να δοκιμάζεις πρώτος, ή έστω από τους πρώτους, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που ο υπόλοιπος πλανήτης θα γνωρίσει αρκετούς μήνες αργότερα – αν όχι χρόνια.
Ο ιδρυτής του Facebook βρέθηκε στο εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Oculus, η οποία ανήκει στο Facebook, στο Ρέντμοντ της Πολιτείας της Ουάσινγκτον και φρόντισε μέσω του λογαριασμού του να δώσει μια αρκετά… δελεαστική γεύση από τα πολλά και θαυμαστά που ετοιμάζει η ομάδα του εργαστηρίου.
Στόχος τους, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι να δώσουν στην εικονική πραγματικότητα την όψη που όλοι θα θέλαμε να είχε: γυαλιά που θα μπορούν να μεταφερθούν παντού, λογισμικό που σου επιτρέπει να δοκιμάζεις τα πάντα και τεχνολογία που σου δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράς με τον ψηφιακό κόσμο, όπως ακριβώς και με τον πραγματικό.
Οταν κάποιος εργάζεται με πολύ μικρά εξαρτήματα, πρέπει να εξασφαλίσει ότι κάθε επιφάνεια είναι απολύτως καθαρή, για να αποφευχθούν πιθανά ελαττώματα. Για αυτόν τον σκοπό εντός του εργαστηρίου υπάρχει εξοπλισμός που μπορεί να φιλτράρει ως και σωματίδια χίλιες φορές μικρότερα από έναν κόκκο σκόνης!
Τα περισσότερα επιτεύγματα του εργαστηρίου είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, ωστόσο οι φωτογραφίες δείχνουν ένα μεγάλο μέρος από όσα σχεδιάζονται εκεί. Στην κεντρική φωτογραφία επάνω, για παράδειγμα, ο Ζάκερμπεργκ εικονίζεται με γάντια εικονικής αλληλεπίδρασης, τα Oculus VR gloves, που μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ένα τυπικό χειριστήριο της εταιρείας.
«Με αυτά μπορείς να ζωγραφίσεις, να πληκτρολογήσεις σε εικονικό πληκτρολόγιο ακόμα και να εκτοξεύεις ιστούς όπως ο Spider-Man. Και αυτό ακριβώς κάνω στη φωτογραφία!», σχολίασε ο ίδιος.
Στις φωτογραφίες εμφανίζεται επίσης το δωμάτιο της «απόλυτης ησυχίας», που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για ηχητικά πειράματα. Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, πρόκειται για ένα από τα πιο ήσυχα μέρη στον κόσμο – τόσο ήσυχο, που θα μπορείς να ακούς «ακόμα και τον χτύπο της καρδιάς σου», όπως σημείωσε.
Το εργαστήριο διαθέτει συστήματα CNC, που συνηθίζονται στην προηγμένη κατεργασία μετάλλου και ξύλου. Το ξεχωριστό με αυτά τα εργαλεία είναι ότι επιτρέπουν τυποποίηση και ακρίβεια στην κοπή των υλικών, καθώς ρυθμίζονται από κεντρικούς υπολογιστές χωρίς να χρησιμοποιούν καλούπια. Εκτός αυτού, κόφτες διαμαντιών μπορούν να επεξεργάζονται με άνεση κάθε τύπο μετάλλου.
Και ίσως τα γάντια του Spider-Man να μην είναι ό,τι πιο χρήσιμο, αν εξαιρέσει κανείς τους φανατικούς των παιχνιδιών, είναι όμως ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα για το μέλλον της εικονικής πραγματικότητας. Το πότε θα φτάσουν στην αγορά, παραμένει άγνωστο.