«Εγκαταλείπετε τον βρετανικό τομέα» Προειδοποιητική πινακίδα στο Δυτικό Βερολίνο | kedalabongo arts
Θέματα

Αυτά που ζήσαμε μετά την πτώση του Τείχους

Οσοι είστε πάνω από τα 40 έχετε παρακολουθήσει τόσο σπουδαία ιστορικά γεγονότα που είναι να απορείς πώς βρήκαν χώρο και στριμώχτηκαν μέσα σε 27 χρόνια
Ανδρέας Στασινός

Στις 9 Νοεμβρίου 1989 το Τείχος του Βερολίνου έπεσε πάνω σε έναν κόσμο που έδειχνε παλιός, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Η Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου στάθηκε στα σαθρά της θεμέλια μόνο για πενήντα χρόνια. Όμως στον εικοστό αιώνα ο ιστορικός χρόνος άρχισε να αποκτά κινηματογραφική ταχύτητα.

Και η ιστορία πλέον γίνεται περισσότερο «δημοκρατική», αναγνωρίζοντας μεγαλύτερο ρόλο στους λαούς και στις αποφάσεις τους. Σε αυτό, φυσικά, συμβάλλει η δικτύωση μέσω της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι επικοινωνούν καλύτερα, τα ρεύματα που δημιουργούν αποκτούν ορμή. Στο μέλλον ο ρόλος του Facebook θα αποτιμηθεί με τη βαρύτητα που του αρμόζει.

Ας βρούμε τυχαία ένα παιδί που γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1989. Δεν το λες πια παιδί, θα συμπληρώσει τα 27 σε μερικούς μήνες. Μπορεί ήδη να έχει τη δική του οικογένεια. Ιστορικά έχει και μία συναρπαστική ζωή. Οσοι είστε μεγαλύτεροι, ας πούμε πάνω από τα 40, έχετε παρακολουθήσει τόσο σπουδαία ιστορικά γεγονότα που είναι να απορείς πώς βρήκαν χώρο και στριμώχτηκαν μέσα σε 27 χρόνια.

Ελάτε να θυμηθούμε τα πιο συναρπαστικά γεγονότα που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και τη γέννηση του νέου κόσμου, της νέας τάξης πραγμάτων…

Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης

Αν γινόταν βίαια, θα ήταν το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στην ιστορία, ίσως να ξεπερνούσε και τους παγκόσμιους πολέμους. Εγινε με κραδασμούς, αλλά ο πλανήτης προσαρμόστηκε γρήγορα στη νέα γεωγραφική και πολιτική πραγματικότητα. Όμως ποιος μπορούσε να φανταστεί την υποστολή της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο από το Κρεμλίνο;

Η δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού χάρτη

Μέσα σε λίγα χρόνια ο χάρτης άλλαξε. Νέες χώρες εμφανίστηκαν και παλιές επέστρεψαν στο ιστορικό προσκήνιο. Στη φωτογραφία Λιθουανοί γιορτάζουν την ανεξαρτησία της χώρας τους.

Ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας

Μία σφαγή που παρακολουθήσαμε σε ζωντανή σύνδεση. Είκοσι χρόνια μετά ο ένας δίνει στον άλλο δωδεκάρια στη Eurovision. Η φωτογραφία είναι από το Σαράγεβο.

Η εισβολή στο Ιράκ

Η 11η Σεπτεμβρίου

Η μέρα που ο κόσμος άλλαξε όταν παρακολούθησε στις οθόνες του κάτι που ήταν πέρα και από την κινηματογραφική φαντασία.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η δεύτερη εισβολή στο Ιράκ
Το κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν και η «επιστροφή» των Αμερικανών στο Ιράκ.

Η παγκόσμια δικτύωση

Η αραβική Ανοιξη και ο εμφύλιος στη Συρία

Στο τέλος του ντόμινο υπήρχε η μεγαλύτερη ροή προσφύγων μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι τζιχαντιστές

Αποκεφαλισμοί on camera, σκοτεινές μπίζνες ισχυρών και μία εγκληματική οργάνωση που πάει να γίνει κράτος ή κάτι σαν κράτος.

Η αρπαγή της Κριμαίας

Παρά την αντίδραση της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία χωρίς στην ουσία να ανοίξει μύτη.

Βrexit

Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν από μερικά χρόνια; Η Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης!