Η τζούπα ινγλέζε είναι ένα επιδόρπιο που μοιάζει με το τιραμισού | Μαρίνα Μαυρομάτη
Κουζίνα

Ζuppa inglese ή trifle αλά ιταλικά

Η τζούπα ινγκλέζε, ένα από τα δημοφιλέστερα επιδόρπια στην κεντρική Ιταλία, αποτελείται από αλλεπάλληλες στρώσεις μπισκότων σαβαγιάρ που εναλλάσσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής
Bostanistas

Zuppa inglese (προφέρεται τζούπα ινγλέζε) στα ιταλικά σημαίνει «αγγλική σούπα», αλλά  δεν πρόκειται για κάποια σούπα. Είναι ένα γλυκό, το οποίο πολλοί παρομοιάζουν με το τιραμισού. Τα μπισκότα σαβοϊάρντι (σαβαγιάρ επί το γαλλικότερον) δεν είναι το κοινό τους σημείο, αφού πολλές φορές στην τζούπα ινγλέζε αντικαθίστανται με παντεσπάνι. Πρόκειται, όμως, για δύο κρεμώδη γλυκά (οι Ιταλοί τα ονομάζουν «dolci al cucchiaio», δηλαδή γλυκά του κουταλιού), που συνήθως σερβίρονται ως επιδόρπιο.

Η τζούπα ινγκλέζε συγκεντρώνει μεν τα χαρακτηριστικά ενός ιταλικού γλυκού, για την καταγωγή της, όμως, υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές, που δείχνουν ότι προέκυψε από το αγγλικό τράιφλ. Η Φεράρα είναι μία από τις πόλεις, που λατρεύουν την τζούπα ινγκλέζε και, σύμφωνα με τους Φεραρέζους, κατά τον 16ο αιώνα, ο λόρδος Τσαρλς Ο’Κόνορ, μπάτλερ εκ Γηραιάς Αλβιώνος στην αυλή των ντ’Εστε, πρότεινε στην κουζίνα του παλατιού ένα γλυκό της πατρίδας του, το τράιφλ (trifle), το οποίο οι Άγγλοι το είχαν περί πολλού και το θεωρούσαν ως «την αρχή όλων των γλυκών».

Οι ζαχαροπλάστες της αυλής ανασύνθεσαν την αγγλική συνταγή με τα υλικά που είχαν διαθέσιμα και προέκυψε ένα γλυκό που αγαπήθηκε αμέσως. Η ονομασία «σούπα» βγήκε από το γεγονός ότι το παντεσπάνι το έβρεχαν με αρκετό λικέρ ενώ το «αγγλική» τόνιζε την παρουσία του αλκοόλ μιας και οι Άγγλοι στην Ιταλία είχαν τη φήμη ότι ήταν «γερά ποτήρια»…

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι η τζούπα ινγλέζε γεννήθηκε στη Γαλλία, κατά την διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου, και φυσικά η εκδοχή ότι εισήχθη στην ιταλική κουζίνα αυτούσια η συνταγή από την αγγλική. Γεγονός είναι πάντως ότι η τζούπα ινγκλέζε καταγράφεται για πρώτη φορά στις αρχές του 1800, στο εγχειρίδιο ζαχαροπλαστικής του Βιντσέντζο Ανιολέτι (Vincenzo Agnoletti), ενώ στα τέλη του ίδιου αιώνα, ο Πελεγκρίνο Αρτούζι (Pellegrino Artusi) καταχωρεί την συνταγή στο περίφημο βιβλίο του, «La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene», στο νούμερο 675.

Σήμερα, η τζούπα ινγκλέζε είναι, μαζί με το τιραμισού, ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια, ιδίως στην κεντρική Ιταλία (στις περιοχές Εμίλια Ρομάνα, Τοσκάνη, Μάρκε, Ούμπρια και Λάτσιο), βέβαια με μικρές παραλλαγές στα συστατικά της, από περιοχή σε περιοχή. Αποτελείται βασικά από αλλεπάλληλες στρώσεις μπισκότων σαβαγιάρ ή παντεσπανιού που ραντίζονται με λικέρ αλκέρμες, ροζολίο (λικέρ τριαντάφυλλο) ή ρούμι, και τα οποία εναλλάσσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η χρήση του αλκέρμες είναι πιο πρόσφατη και βέβαια, λόγω του έντονου χρώματος που έχει το λικέρ, δίνει στο γλυκό μια πολύ πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Πολλές φορές, εξάλλου, η κλασσική κρέμα ζαχαροπλαστικής εναλλάσσεται με τη σοκολατένια της παραλλαγή και πάλι για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα οπτικά, αλλά επίσης αποκτά και πιο πλούσια γεύση.

Δείτε τη συνταγή εδώ