Φτιάξτε ντιπ με αρακά και κάρυ, ψητά κολοκυθάκια, ψητή μελιτζάνα, κόκκινη πιπεριά και λιαστή ντομάτα και σκόρδο | Εύη Σκούρα
Κουζίνα

Τα υγιεινά: 5 ντιπ με γιαούρτι

Και τα πέντε ντιπ βασίζονται στο στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο γευστικά αντικαθιστά ισότιμα τη μαγιονέζα, το τυρί κρέμα, τη ρικότα ή άλλη βάση για ντιπ, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες και πολύ περισσότερο ασβέστιο
Bostanistas

Επιστρέφουμε δυναμικά με πολύ νόστιμες συνταγές για υγιεινά ντιπ γιαουρτιού, που θα τα χαρείτε με τους φίλους σας. Ποτέ δεν λείπουν οι αφορμές για ένα βραδάκι στο σπίτι με φίλους.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάθεσαι με αγαπημένους φίλους στο σαλόνι ή στη βεράντα (μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός), να λες τα νέα σου και να απολαμβάνεις καλό φαγητό. Αυτό που σας προτείνω σήμερα είναι πέντε υγιεινά ντιπ, τα οποία μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικα, όμως, να είστε σίγουροι,οτι η νοστιμιά τους θα σας ανταμείψει.

Και τα πέντε βασίζονται στο στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο γευστικά αντικαθιστά ισότιμα τη μαγιονέζα, το τυρί κρέμα, τη ρικότα ή ο,τιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε σαν βάση στα ντιπς σας, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες και πολύ περισσότερο ασβέστιο.

Το γιαούρτι είναι, επίσης, άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι περισσότερο εύπεπτες από εκείνες του γάλακτος, γεγονός που αποδίδεται στις μεταβολές που προκαλούνται κυρίως από τη ζύμωση.

Τα βακτήρια του γιαουρτιού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά.

Εξάλλου, το γιαούρτι γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα ή ο οργανισμός τους δεν ανέχεται τη λακτόζη. Επίσης, η κατανάλωσή του μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος.

Η βάση, λοιπόν, για τα τέσσερα από τα  πέντε πολύ γευστικά ντιπ, είναι το τυρί γιαουρτιού, το οποίο είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σουρωτήρι, ένα μπωλ και μερικά κομμάτια γάζα ή τούλι.

Στερεώνετε το σουρωτήρι πάνω στο μπωλ, το στρώνετε με τη γάζα και ρίχνετε μέσα την ποσότητα του γιαουρτιού που απαιτεί η συνταγή σας. Σφίγγετε λίγο την γάζα, τη δένετε με ένα κορδελάκι και αφήνετε το γιαούρτι στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη νύχτα. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε να στραγγίξει, τόσο πιο πηχτό θα γίνει το ντιπ σας. Αφού στραγγίσει, πετάτε το υγρό από το μπωλ και συνεχίζετε την παρασκευή σας. Το τυρί γιαουρτιού φυλάσσεται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Δείτε τις συνταγές εδώ.