Νόστιμος μεζές με λιγότερες θερμίδες από τη φέτα | Κική Τριανταφύλλη
Κουζίνα

Στη Λέσβο το λένε κατίκ

Απαλό και αλοιφώδες σπιτικό τυρί υπόξινο και δροσερό, το κατίκ της Λέσβου γίνεται με φέτα και φρεσκοαρμεγμένο κατσικίσιο ή και πρόβειο γάλα. Είναι ένας πεντανόστιμος μεζές που τρώγεται με φρυγανισμένο ψωμί, σε σαλάτες, με λαδερά και με ψητά
Bostanistas

Το κατίκ είναι ένα τυράκι αλοιφώδες, λευκό και απαλό, υπόξινο και δροσερό, που γίνεται εύκολα στο σπίτι. Θα το φτιάξετε με φέτα, γιαούρτι και φρεσκοαρμεγμένο κατσικίσιο ή και πρόβειο γάλα. Έχει λιγότερα λιπαρά από τη φέτα και είναι πεντανόστιμος μεζές.

Το δοκίμασα στα Παράκοιλα, στο τραπέζι της Αννούλας Παπαγιώργη, που είναι εξαιρετική μαγείρισσα, όπως και η νύφη της, η Κατερίνα. Ενθουσιάστηκα και φυσικά οι δύο κυρίες μού έδωσαν αμέσως τη συνταγή.

Γίνεται πανεύκολα ακόμη και με κατσικίσιο γάλα του μπακάλη αλλά εδώ στις πλαγιές, πάνω από τον κόλπο της Καλλονής, η γεύση του είναι εξαιρετική γιατί ο θαλασσινός αέρας αλατίζει τα χορταράκια που τρώνε τα ζώα, το γάλα τους, λοιπόν, όπως και το κρέας τους, είναι καταπληκτικό.

Δείτε τη συνταγή εδώ