Κουζίνα

Σιροπιαστή λεμονόπιτα: ποιος μπορεί να πει όχι;

Είναι άραγε η τέλεια ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού;
Bostanistas

Είναι οι πρώτες ζουμερές μπουκιές που δικαιώνουν τον κόπο της ετοιμασίας; Ή μήπως όλο το μυστικό κρύβεται στο σιρόπι, που την ποτίζει μέσα για μέσα και την κάνει ακαταμάχητα νόστιμη ακόμη κι αν έχει παραψηθεί;

Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι το εθιστικό έχει αυτή η λεμονόπιτα – κέικ που τον τελευταίο καιρό δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να την ετοιμάσω. Απλή όσο ένα συνηθισμένο κέικ αλλά με δύο-τρία κολπάκια γίνεται το επιδόρπιο που η παρέα θα ζητάει ξανά και ξανά.

Σιροπιαστή λεμονόπιτα

Υλικά:

-450 γραμμ. αλεύρι (εκείνο που φουσκώνει μόνο του)
-250 γραμμ. βούτυρο μαλακό, εκτός ψυγείου
-1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
-400 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλική
-ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
-6 αυγά
-300 γραμμ. γιαούρτι (κανονικό ή light – και τα δύο κάνουν)
-λίγο αλάτι
-άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

-περίπου 400 γραμμ. νερό
-περίπου 500 γραμμ. ζάχαρη
-1 λεμόνι: το ξύσμα και τον χυμό του

Το πρώτο που χρειάζεται είναι μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, μεταλλική ή μίας χρήσης.

Αφού το βούτυρο έχει μαλακώσει αρκετά, το χτυπάω στο μίξερ για να αφρατέψει. Προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και χτυπάω στην ίδια ταχύτητα για 5 με 6 λεπτά μέχρι να ενωθούν και να θυμίζουν κρέμα.

Ακολουθούν τα αυγά, ένα προς ένα, περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθούν στο μίγμα και αμέσως μετά το ξύσμα, το αλάτι και μόνο δύο κουταλιές της σούπας από το αλεύρι – φυλάω το υπόλοιπο προς το παρόν.

Ρίχνω και το γιαούρτι και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Τότε προσθέτω σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν και δίνω μερικές στροφές με το μίξερ…

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.