Κουζίνα

Ράχες Ικαρίας: όταν θέλουν οι γυναίκες

Νέες, δραστήριες γυναίκες που, λίγο από μεράκι, λίγο από ανάγκη, έστησαν ένα εργαστήριο-συνεταιρισμό και γεμίζουν τα ράφια του με όσα νόστιμα ξέρουν να μαγειρεύουν, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και ό,τι παράγει η περιοχή τους
Δημήτρης Μπούτος

Η περιήγηση στην Ικαρία προέβλεπε στάσεις σε κάμποσους παραγωγούς. Τη δεύτερη κιόλας μέρα σταθήκαμε στο περιώνυμο για το ραχατιλίκι του χωριό Χριστός Ραχών, όπου τα περισσότερα μαγαζιά ανοίγουν μετά τη δύση του ηλίου. Ρωτώντας, ωστόσο, γρήγορα καταλαβαίνεις πως για τούτο δεν ευθύνεται το ικαριώτικο ραχάτι αλλά, αντιθέτως, η πολυπραγμοσύνη των Ικαριωτών: το πρωί στα περιβόλια ή στα ζώα, σύντομη ξεκούραση το μεσημέρι και το απόγευμα, οι ίδοι, ανοίγουν τα μαγαζιά, τα μπακάλικα και τα καφενεία. Προχωρώντας στον πλακόστρωτο δρόμο – που θυμίζει περισσότερο πηλιορείτικο στενό παρά νησιώτικο – φτάνεις στην πλατεία με τον πελώριο πλάτανο και δίπλα του ανοιχτή η πόρτα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ραχών.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.