Η κολοκύθα κατακτά σιγά-σιγά το ελληνικό τραπέζι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολύ λίγες νοικοκυρές μαγείρευαν πιάτα με κολοκύθα και οι περισσότερες περιορίζονταν στις πίτες. Τελευταίως κυκλοφορούν όλο και περισσότερες συνταγές, πολλές από αυτές μάλιστα είναι και αρκετά πρωτότυπες. Επίσης βλέπουμε όλο και περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας να κυκλοφορούν στην αγορά.
Η πρωταγωνίστρια του Halloween, καθώς και όλες οι ποικιλίες της κολοκύθας, συγκαταλέγονται πλέον στις υπερτροφές. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (εξού και το έντονο πορτοκαλί χρώμα), τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων.
Είναι, όμως, πλούσια και σε δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτείνη και την ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών. Επιπλέον, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και σε βιταμίνη C, η οποία της προσδίδει σημαντικές αντι-γηραντικές, αντι-καρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες. Το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος που περιέχει μας βοηθούν να έχουμε γερά οστά και δόντια, καλή λειτουργία της καρδιάς και επιπλέον ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.