Αν βράσεις μούστο, δηλαδή χυμό σταφυλιών, θα πάρεις πετιμέζι, ένα φυσικό σιρόπι με το οποίο μπορείς να φτιάξεις μουσταλευριά στο άψε σβήσε. Κι αν το ζεστάνεις μαζί με τσίπουρο, θα έχεις το καλύτερο φάρμακο για τα κρυολογήματα. Χειμώνας έρχεται και πρέπει να προετοιμαζόμαστε.
Είναι απλό να φτιάξεις πετιμέζι αλλά θέλει τον χρόνο του, όπως όλα τα ωραία πράγματα σ’αυτή τη ζωή. Μπορείς βέβαια και να το αγοράσεις αλλά έχει αρκετά τσιμπημένη τιμή. Γιατί λοιπόν να μη βράσεις σταφυλόζουμο, τώρα που είναι η εποχή του τρύγου;
Οι λαϊκές και τα μανάβικα είναι γεμάτα με σταφύλια επιτραπέζια, και αν κάνεις μια βόλτα μέχρι τα Μεσόγεια θα βρεις και μούστο. Αυτό με τη στάχτη μού φαίνεται δύσκολο, δεν το έκανα ποτέ, δεν έχω λόγο άλλωστε αφού η διαδικασία που ακολουθώ είναι απλή και άμεση πριν αρχίσει η δράση του ζυμομύκητα που μετατρέπει τον μούστο σε κρασί.
Το πετιμέζι είναι έτοιμο σε φάσεις επτά κι αν το βάλω σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια.
Δείτε τις συνταγές για το πετιμέζι, τη μουσταλευριά και το πόντσι της γιαγιάς μου εδώ