Στις λίστες του Ερικ Ασίμοφ, βραβευμένου κριτικού γαστρονομίας και ποτών των New York Times, με τα καλύτερα κρασιά του κόσμου και τιμή κάτω από 18 ευρώ, τόσο στην φετινή λίστα με τα 42 κρασιά που δημοσιεύει η Corriere, όσο και στην περσινή με 20 των New York Times, πρώτο φιγουράρει ένα σπάνιο ελληνικό κρασί.
Πρόκειται για το Λημνιώνα Ροζέ του Χρήστου Ζαφειράκη, ένα ροζέ κρασί από μια ποικιλία παντελώς άγνωστη στους ξένους οινόφιλους, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κρασιά της λίστας. Τι τα κάνει τόσο σπουδαία;
Ανάμεσά τους δεν θα βρείτε chardonnay ή cabernet sauvignon, ούτε κρασιά από την Βουργουνδία ή την κοιλάδα Νάπα στην Καλιφόρνια. Υπάρχουν βέβαια δύο pinot noir, αλλά είναι και τα δύο αφρώδη ροζέ, το ένα από την Πορτογαλία και το άλλο από την Αλσατία, περιοχές δηλαδή που δεν διακρίνονται για τα Pinot Noir τους (αν και αυτά από την Αλσατία μπορεί να σας εκπλήξουν).
Σχεδόν όλα, γράφει ο Ασίμοφ στους New York Times, είναι κρασιά μικρών παραγωγών, προέρχονται από μάλλον άσημες περιοχές, και από σταφύλια που δεν έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα, για την ακρίβεια πρόκειται για ποικιλίες σχεδόν άγνωστες, όπως η encruzado από την Πορτογαλία και η grillo από τη Σικελία, η salamino από την Εμίλια-Ρομάνια και η trepat από την Ισπανία. Τις έχετε ξανακούσει; Το πιθανότερο είναι ότι αν δεν είστε από τη Θεσσαλία δεν γνωρίζετε καν την ποικιλία λημνιώνα, πόσο μάλλον τις υπόλοιπες.
Ο Ασίμοφ βρήκε το Λημνιώνα του Ζαφειράκη «συγκλονιστικό», δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι έρχεται πρώτη στην προτίμησή του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στη Νέα Υόρκη κάνει περίπου 13 δολάρια και στην Αθήνα, αλλού λίγο πάνω και αλλού λίγο κάτω από 10 ευρώ.
Η λημνιώνα είναι μία από τις πολλές άγνωστες αρχαίες ποικιλίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και θα είχε εξαφανιστεί (εξαιτίας της φυλοξήρας) χωρίς τις προσπάθειες διάσωσής της στον Τύρναβο από τον παθιασμένο οινοποιό Χρήστο Ζαφειράκη, που φτιάχνει ένα φίνο κόκκινο και ένα ροζέ, μονοποικιλιακά κρασιά τα οποία σε κερδίζουν πραγματικά με την πρώτη γουλιά.
Το σπουδαιότερο προσόν της είναι ότι τα χαρακτηριστικά της ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στον χώρο του κρασιού. Αν και με πιο σκούρο χρώμα από τα διάσημα ροζέ της Προβηγκίας, αρωματικά και γευστικά η ροζέ οινοποίηση της λημνιώνας θυμίζει την κομψότητά τους. Λεπτή και φινετσάτη, με αρώματα κόκκινων φρούτων και ορυκτών, και νότες λευκών λουλουδιών, διαθέτει επίσης φρουτώδη επίγευση, που επιμένει.
Σημειώστε ότι και η Ιωάννα Τσιλιλή στο Κτήμα Θεόπετρα δημιούργησε την Edenia Ροζέ, μονοποικιλιακό ροζέ αφρώδες κρασί από λημνιώνα ενώ το Ροζέ Θεόπετρα παράγεται από χαρμάνι της θεσσαλικής λημνιώνας και του διεθνούς syrah.