Κουζίνα

Μεγάλη Εβδομάδα με τα νόστιμα των Bostanistas

Ακόμα και οι πιο δύσκολοι και λιχούδηδες τώρα, προς το τέλος της νηστείας, ας φανούμε εγκρατείς. Χταπόδια και καλαμαράκια γεμίζουν σταθερά το νηστίσιμο τραπέζι - κι αν δεν χορτάσουμε, έχουμε και τα όσπρια βοηθό
Δημήτρης Μπούτος

Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, να προϋπαντήσουμε Μάιο και Πάσχα με τσουρέκια αφράτα, αυγά τσουγκρισμένα, αρνιά και αρνάκια στη σούβλα να φτιάχνουν τα κέφια. Ομως ελάτε, ακόμα και οι πιο δύσκολοι και λιχούδηδες τώρα, προς το τέλος της νηστείας, ας φανούμε εγκρατείς. Χταπόδια και καλαμαράκια γεμίζουν σταθερά το καθημερινό τραπέζι, προσαρμοσμένα στη νηστεία της εποχής, ξυδάτα, ντοματένια ή και μαγειρεμένα με χορταρικά, που τώρα είναι στα καλύτερά τους.

Το ίδιο και οι εξαδέλφες τους σουπιές, φτιάχνουν πιάτα χορταστικά μπερδεμένες με σπανάκι και μυρώνια -ως και με μαυρομάτικα φασόλια- ή δίνουν το μελάνι τους για σκοτεινά ριζότι. Γαρίδες ομοίως, γιατί όχι και θράψαλα;

Κι αν δεν χορτάσουμε, έχουμε και τα όσπρια βοηθό – όχι νερόβραστα και σκέτα, επουδενί, μπλεγμένα σε σαλάτες φουλ του μυρωδικού, λαχανικά της εποχής και με σάλτσες λιτές αλλά νόστιμες που σκαρώνονται στο λεπτό. Φασόλια η βάση, φακές, ρεβύθια (ο χορταστικός άρχοντας), μουσκεμένα ή ελαφρώς βρασμένα, ίσα να μαλακώσουν, ή περασμένα από κατσαρόλα και φούρνο. Δυο-τρεις τσαχπινιές και, ναι, τώρα μάλιστα, αμέσως ζωηρεύει το νηστίσιμο τραπέζι των bostanistas.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.