Κουζίνα

Μαραθόπιτες κρητικές: ραντεβού με την άνοιξη

Αν το μάραθο είναι φρέσκο το βάζω ωμό, αν είναι μεστωμένο μαγειρεύω πρώτα τα χορταρικά. Και στις δυο περιπτώσεις οι πίτες είναι εξαιρετικές!
Bostanistas

Παρόλο που οι μαραθόπιτες θεωρούνται κυρίως χανιώτικες πίτες, τις φτιάχνουμε σε όλη την Κρήτη. Τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μαραθόπιτες φτιάχναμε παντού στο νησί. Ισως με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περιοχή.

Με το πιο αγαπημένο αρωματικό χορταράκι της εποχής! Για τις χανιώτικες μαραθόπιτες ακολουθείται κυρίως η διαδικασία της σφακιανόπιτας, όπου το φύλλο δεν ανοίγεται με πλάστη και η πίτα «ψήνεται» στο τηγάνι, δεν τηγανίζεται.

Εχουν μεγαλύτερη φασαρία και η τεχνική θέλει εξάσκηση για να γίνουν όπως πρέπει και όχι όπως να ‘ναι… Ισως γι’ αυτό και στα Χανιά, πλέον, τις πιο πολλές φορές τις φτιάχνουν πάνω-κάτω με τον τρόπο που ακολουθεί, αν όχι στα σπίτια, στα περισσότερα μαγαζιά εστίασης.

Οι μαραθόπιτες της σημερινής ανάρτησης είναι μια παραλλαγή των άλλων χορτόπιτων της Κρήτης που γίνονται με πολλά χόρτα. Εδώ, σ’ αυτές τις πίτες, κυριαρχεί το μάραθο, ένα από τα πιο αγαπημένα κρητικά χορταράκια. Στην Κρήτη δεν χρησιμοποιούμε το μάραθο μόνο ως μυριστικό. Το χρησιμοποιούμε ως κύριο υλικό σε πολλές συνταγές.

Μια απ’ αυτές είναι και οι μαραθόπιτες…

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.