Ο συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών με ρύζι δίνει πάντα νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά πιάτα. Στην κρητική κουζίνα είναι πολύ συνηθισμένος ο συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο) και ρεβύθια-ρύζι (ρεβυθόρυζο). Ενώ με τα λαχανικά, συνηθέστεροι είναι οι συνδυασμοί πράσα-ρύζι (πρασόρυζο), σπανάκι-ρύζι (σπανακόρυζο), λάχανο-ρύζι (λαχανόρυζο) και το λιτό ντοματόρυζο.
Παλιότερα, όταν το ρύζι ήταν είδος πολυτελείας, τα λαχανικά συνδυάζονταν πολύ συχνά με χόντρο (σπασμένο στάρι). Ο χόντρος μαγειρευόταν με ψιλοκομμένα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα) και το πιάτο, που συχνά εμπλουτίζεται και με χοχλιούς, παραμένει ακόμη στο εδεσματολόγιο της Κρήτης.
Το λαχανόρυζο είναι αμφιλεγόμενο φαγητό. Κάποιοι δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. Είναι, όμως, από τα φαγάκια που μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε την νοστιμιά τους και την αξία τους… Όταν είναι καλομαγειρεμένο με τα μυρωδικά του, το πιπεράκι και το λεμονάκι του δεν διαφέρει και πολύ σε γεύση από τους λαχανοντολμάδες. Άλλωστε με τα υλικά των λαχανοντολμάδων το φτιάχνουμε και στο στομάχι μας ανακατεύονται όλα, που έλεγε και μια γνωστή μου όταν βαριόταν να φτιάξει λαχανοντολμάδες.