Κουζίνα

Κώστας Λαζαρίδης, ο πατριάρχης του δραμινού κρασιού

Είναι ο οινοποιός που με την πίστη του, ότι το τερουάρ της Δράμας είναι εξαιρετικό, έφτιαξε μια σειρά από εκλεκτά κρασιά και άνοιξε τον δρόμο για να γίνει η Δράμα μια από τις πιο σημαντικές οινικές περιοχές της Ελλάδας
Κική Τριανταφύλλη

Η αγάπη του Κώστα Λαζαρίδη για το κρασί γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως εκπρόσωπος της οικογενειακής επιχείρησης που δημιούργησε ο πατέρας του και δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης και της επεξεργασίας μαρμάρων. Eτσι το 1979, με την πεποίθηση ότι η πατρίδα του διαθέτει το κατάλληλο τερουάρ για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών, φύτεψε τα πρώτα 85 στρέμματα γύρω από το σπίτι του και αυτός ήταν ο πρώτος γραμμικός αμπελώνας που δημιουργήθηκε στη Δράμα. Ο Κώστας Λαζαρίδης δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ο πατριάρχης του δραμινού κρασιού, αφού πριν από τις δικές του προσπάθειες συστηματική παραγωγή κρασιού στη Δράμα δεν υπήρχε. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν με τρεις ποικιλίες σταφυλιού, δύο γαλλικές, την ερυθρή Cabernet Sauvignon και τη λευκή Sauvignon Blanc, και μια ελληνική, το σαντορινιό Ασύρτικο που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στα εδάφη και το κλίμα της περιοχής και τα πήγαν τόσο καλά, ώστε τα επόμενα χρόνια θα αποτελούσαν τον βασικό κορμό της οινοπαραγωγής του νομού, όπου πλέον έγιναν μερικές ακόμη πολύ σοβαρές οινικές προσπάθειες, όλες με πολύ καλά αποτελέσματα.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.