Το κριθαρότο είναι ένα πιάτο που έχει γίνει της μόδας τελευταία και συνειρμικά παραπέμπει σε γκουρμέ εστιατόριο. Τα πράγματα όμως είναι πολύ απλά, το κριθαρότο είναι ένα κριθαράκι μαγειρεμένο με τον τρόπο που φτιάχνεται το ριζότο, δηλαδή το υγρό (νερό ή ζωμός) προστίθεται ζεστό και σταδιακά, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που το ζυμαρικό θα είναι βρασμένο σωστά και ακολουθεί mantecatura, αν θέλετε πείτε το και δέσιμο του ζωμού του φαγητού, με βούτυρο και τριμμένο τυρί (συνήθως παρμεζάνα).
Για την ιστορία, αυτό το είδος μαγειρέματος οι Ιταλοί το ονομάζουν risottato και εκτός από το κριθαράκι το φτιάχνουν και με πραγματικό αποφλοιωμένο κριθάρι (orzo – εξ ου και orzotto). Το κριθαρότο είναι ένα γρήγορο πιάτο, που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις μαγειρευτεί, όπως και το ριζότο.
Είναι ένα φαγητό που το κάνω πάντα όταν βρίσκω στον ψαρά μας ωραία χοντρή γάμπαρη, ολόφρεσκη και ψαρεμένη στα νερά της περιοχής μας, την οποία προτιμώ από τις εισαγόμενες γαρίδες ιχθυοτροφείου (που πολλές φορές ενώ είναι αποψυγμένες, πλασάρονται και ως φρέσκες). Συνταγούλα απλή, με λίγο υλικά, αλλά πεντανόστιμη. Την διαφορά στην γεύση την κάνει και η μπισκ, ο ζωμός δηλαδή από τα κελύφη της γάμπαρης.