Το ψιλοκομμένο λουκάνικο είναι προαιρετικό αλλά δίνει μεγάλη νοστιμιά στον κιμά | Shutterstock
Κουζίνα

Κλασικό παστίτσιο

Φτιάχνουμε το αγαπημένο ελληνικό φαγητό κλασικά, αλλά με ένα μικρό touch: προσθέτουμε στον κιμά λίγο ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο που του δίνει ακόμα πιο πλούσια γεύση
Bostanistas

Παστίτισιο στα ιταλικά σημαίνει «μπέρδεμα». Εδώ βέβαια, πρόκειται για το γνωστό πεντανόστιμο μπέρδεμα των μακαρονιών με τον τσιγαρισμένο κιμά, το γάλα, τα αυγά και τα τυριά, που κρύβεται κάτω από ένα λαχταριστό στρώμα ροδοψημένης μπεσαμέλ.

Δημοφιλέστατο κυριακάτικο και γιορτινό μαμαδίστικο φαγάκι σε διάφορες παραλλαγές και με φανατικούς οπαδούς ανά την Ελλάδα, το παστίτσιο τρώγεται ανεξαρτήτως εποχών.

Στην συνταγή που σας παρουσιάζω, δεν έφτιαξα την κλασική μπεσαμέλ, αλλά τη σάλτσα μορνέ (mornay), δηλαδή τη μπεσαμέλ, όπως την φτιάχνουν οι περισσότερες ελληνίδες νοικοκυρές στην Ελλάδα.

Χρησιμοποίησα τυρί γκούντα και μοτσαρέλα για μαγειρική, γιατί αυτά τα τυριά προτιμούμε στην οικογένεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τυριά με πιο έντονη γεύση, όπως κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο, μόνο να προσέξετε το αλάτι, γιατί αυτά τα τυριά είναι ήδη αλμυρά. Το λουκάνικο είναι επίσης προαιρετικό, αλλά δίνει έξτρα νοστιμιά στον κιμά.

Δείτε τη συνταγή εδώ