ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπούτος
Κάθε χρόνο περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τη χώρα μας με σκοπό να έρθουν σ' επαφή με τον πολιτισμό, τη μοναδική φύση και το ξεχωριστό ελληνικό φαγητό. Οι ταξιδιώτες αυτοί αποτελούν βασική πηγή εσόδων για πολλά ξενοδοχεία, καταλύματα και εστιατόρια αλλά και ένα πολύ ισχυρό «εργαλείο» για τη διεθνή… καριέρα των ελληνικών προϊόντων. Αυτή τη σκέψη αξιοποίησε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας προτείνοντας ένα μενού για «ελληνικό πρωινό» αποτελούμενο από ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα ικανά να το κατατάξουν στην τρίτη θέση μετά το αγγλικό και το αμερικανικό.
Με αφετηρία το πρώτο εθνικό συνέδριο γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε τον περσινό Φεβρουάριο, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Καλημέρα breakfast”, μiα συντονισμένη προσπάθεια ν’ αναδειχτούν οι παραδοσιακές γεύσεις κάθε γωνιάς της Ελλάδας και να γίνουν γνωστές στους ξένους επισκέπτες μέσα από το γεύμα του πρωινού, που προσφέρεται παντού – από τα μεγάλα ξενοδοχεία μέχρι τα μικρά καταλύματα. Καθώς το πρωινό ως γεύμα συνήθως περιλαμβάνεται στο κόστος διαμονής στο εκάστοτε κατάλυμα, θεωρείται το πλέον κατάλληλο μέσο προώθησης των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση «γαστρονομικής διπλωματίας», καθώς οι ελληνικές γεύσεις δίνουν ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα στη φιλοξενία των τουριστών. Ταυτόχρονα το φαγητό γίνεται ένας ισχυρός σύμμαχος για τη διαμόρφωση της καλής εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος παγκοσμίως, δίνοντάς του ένα γευστικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες οι επισκέπτες να επανέλθουν στη χώρα για τις επόμενες διακοπές τους.
Τα κρουασάν βουτύρου, τα τηγανητά αυγά με μπέικον και το κέικ, που εδώ και χρόνια αποτελούν το βασικό πρωινό ξενοδοχείων, εστιατορίων και πολλών επισιτιστικών επιχειρήσεων, θα δώσουν τη θέση τους στο υποβρύχιο Τήνου, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τη μπουγάτσα Σερρών, το σαλάμι Λευκάδας και την πορτοκαλάδα Λακωνίας.
Οι επιλογές δεν τελειώνουν εδώ – το μενού περιλαμβάνει πληθώρα ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων: αρτοσκευάσματα, τυριά-γαλακτοκομικά, μέλι, ελιές -ελαιόλαδα και φρούτα, όλα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Δεν λείπουν ωστόσο προϊόντα που η χώρα ακόμα δεν έχει κατοχυρώσει τυπικά, αλλά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και το χαρακτήρα τους σε περιφερειακό επίπεδο.
Σκοπός του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων είναι από την άνοιξη του 2012 οι επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων ν’ απολαμβάνουν τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο μέσα από το «ελληνικό πρωινό».
Παράλληλα φροντίζουν για την ανάδειξη του πρωινού αυτού και εκτός συνόρων. Χτίζοντας αρχικά γερές βάσεις στην Ελλάδα, προσπαθούν να καταστήσουν το ελληνικό πρωινό αναπόσπαστο μέρος του πρωινού γεύματος σε διεθνείς τουριστικές επιχειρήσεις υπό τη μορφή μπουφέ ή «αλά καρτ».
Οι εμπνευστές του προγράμματος «Καλημέρα breakfast» και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έχουν ήδη εκδώσει ένα σχετικό εγχειρίδιο με τίτλο «ελληνικό πρωινό – Κατάλογος» βασισμένο στα τοπικά προϊόντα και τη μεσογειακή διατροφή.
Η δράση αυτή αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε οι προμήθειές τους να προέρχονται αποκλειστικά από παραγωγούς ντόπιων προϊόντων και να στραφούν στην παρασκευή παραδοσιακών συνταγών.
Οι βλέψεις της πρωτοβουλίας όμως δεν σταματούν εδώ. Με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και άλλων κρατικών θεσμών, επιθυμία της Λέσχης είναι το «Καλημέρα breakfast» να καθιερωθεί ως μάθημα στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Επίσης προγραμματίζουν την ένταξη του ελληνικού πρωινού σε όλα τα εστιατόρια, νοσοκομεία, αεροπορικές εταιρείες, φοιτητικές εστίες και όπου εν γένει προσφέρεται πρωινό.
Αν σε τοπικό επίπεδο υπάρξει αφύπνιση όλων των εμπλεκομένων, παραγωγών, γαστρονόμων και επαγγελματιών, τότε η πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσει να εφαρμοστεί διατηρώντας ζωντανό ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εξάλλου οι ελληνικοί γαστρονομικοί θησαυροί είναι ανεξάντλητοι και μπορούν να αξιοποιηθούν άκρως δημιουργικά!