Συνοδεύουν ευχάριστα ένα κύριο πιάτο | Χρυσαυγή Μπόμπολα
Κουζίνα

Και στο πλάι μανιτάρια, με μπαλσάμικο, σκόρδο και θυμάρι

Είναι κάτι σαν σαλάτα και κρέας μαζί, χωρίς τελικά να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αλλά ακόμα και σκέτα μπορούν να αποτελέσουν φαγητό. Οπότε δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο μου. Και αν τύχει να μαραθούν τα γλασάρω με ξύδι βαλσαμικό
Bostanistas

Αν ανοίξεις το ψυγείο μου, μέσα θα βρεις σχεδόν πάντα μανιτάρια. Ο λόγος είναι ότι  ακόμα και σκέτα μπορούν να αποτελέσουν φαγητό. Είναι κάτι σαν σαλάτα και κρέας μαζί, χωρίς τελικά να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Τα μεν πλευρώτους τα κάνω ψητά στο γκριλ. Τα κοινά άσπρα μανιτάρια τα χρησιμοποιώ σε ομελέτες, μακαρονάδες, πίτσες και φαγητά της κατσαρόλας. Έχω ακόμα και φακελάκια με διάφορα αποξηραμένα μανιτάρια για το ριζότο μου.

Βέβαια μερικές φορές, το ένα φέρνει το άλλο, αργώ να τα χρησιμοποιήσω και αυτά χάνουν την αρχική τους φρεσκάδα και φαίνεται πως αρχίζουν να μπαγιατεύουν. Εγκεφαλικό!

Τότε είναι που φτιάχνω αυτά τα φοβερά και τρομερά γλασαρισμένα μανιτάρια με σκόρδο και θυμάρι, τα οποία τρώμε ως συνοδευτικό με οποιοδήποτε φαγητό έχουμε εκείνη τη μέρα. Για να τα περισώσω το κάνω, μη νομίζεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι η τέλεια λιχουδιά!

Γλασαρισμένα μανιτάρια με σκόρδο και θυμάρι

Υλικά

Μέθοδος

Σκουπίζουμε με καθαρό πανάκι τα μανιτάρια για να φύγουν τυχόν χώματα που έχουν κολλήσει πάνω τους. Αν είναι πολύ μεγάλα τα μανιτάρια μας, τότε τα κόβουμε στη μέση. Προτιμάμε όμως να έχουμε στη διάθεσή μας μικρά μανιτάρια γιατί είναι πολύ πιο ευπαρουσίαστα να τα μαγειρέψουμε ολόκληρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Μέσα στο καυτό λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα για 1 περίπου λεπτό.

Ρίχνουμε το σκόρδο και τα σβήνουμε  με το κρασί. Προσθέτουμε το θυμάρι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τέλος τη σόγια σος και το μπαλσάμικο. Αφήνουμε τα μανιτάρια στη φωτιά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους και ν΄αποκτήσουν μια γλασαρισμένη όψη και σκούρο καφέ χρώμα.

Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού. Τρώγονται ζεστά.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought