Στις καυτές μέρες του ελληνικού καλοκαιριού η δροσερή και ελαφρά τροφή είναι ότι πρέπει.
Σήμερα λοιπόν φτιάχνω μια από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές σαλάτες, με γίγαντες.
Η παρασκευή είναι πολύ απλή και γρήγορη.
Βράζω τους γίγαντες καλά και αλλάζω το νερό τουλάχιστον τρεις φορές. Κάνει τα φασόλια ελαφρύτερα.
Αφού ψηθούν, σουρώνω και αφήνω να κρυώσουν.
Ετοιμάζω ένα μίγμα με τριμμένο καρότο, φρέσκο νωπό πράσινο κολοκύθι, ψιλοκομμένη κόκκινη και πράσινη πιπεριά, φρέσκο και ξερό σκόρδο, άνηθο, μαϊντανό και κολίανδρο.
Προσθέτω το μίγμα στα κρύα φασόλια, και αναμειγνύω καλά.
Αλατοπιπερώνω, βάζω λάδι και ξύδι με μέτρο και σερβίρω. (Αν δεν σας αρέσει το ξύδι βάλτε λίγο χυμό λεμονιού).
Προσοχή χρειάζεται προκειμένου το μείγμα να αναδεικνύει την γεύση του φασολιού, και να μην την θάβει κάτω από μια συστοιχία έντονων γεύσεων και καρυκευμάτων.
*Υπαγόρευσε ο καθηγητής Ρόζενταλ στην Τυβίγκη, τον Ιούλιο του 2009
Ο Νίκος Μορόπουλος γράφει ιστορίες και συνταγές στο Bostanistas και διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos