Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και, τις περισσότερες φορές, φτωχά σε θερμίδες. Ακόμα διαθέτουν φυσικά σάκχαρα που είναι απαραίτητα, σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη που είναι υπαίτια για αρκετά προβλήματα υγείας.
Εκτός όμως από τα θρεπτικά στοιχεία, η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν και μη-θρεπτικά στοιχεία που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.
Οι «φυτοχημικές» αυτές ουσίες, εκτός από τις διατροφικές τους ιδιότητες, είναι υπεύθυνες και για το χρώμα των λαχανικών και φρούτων.
Το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και λαχανικά, όπως στη ντομάτα, τη φράουλα, το καρπούζι, το κεράσι, τα κόκκινα φασόλια κ.ά. οφείλεται στο λυκοπένιο. Μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, που θεωρείται υπεύθυνη για την προστασία της καρδιάς καθώς και από τοξίνες, όπως ο καπνός του τσιγάρου.
Οταν αυτά τα λαχανικά ή τα φρούτα έχουν έντονο κόκκινο χρώμα ή μωβ, όπως τα μούρα και τα σταφύλια, τότε θα συμπεριλαμβάνουν ανθοκυανίνες. Μια ουσία που αποδίδει το μπλε χρώμα στους καρπούς και προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τα λαχανικά και φρούτα που έχουν πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, η κολοκύθα, το πεπόνι, το καρότο κ.ά. είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Πρόκειται για ουσίες που ενισχύουν το αντισηπτικό μας σύστημα, βοηθούν στη σωστή λειτουργία της όρασης και ευεργετούν το δέρμα.