Σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά αποξηραίνουν τα σύκα. Είναι ένας ανέξοδος τρόπος για να διατηρηθεί το καλοκαιρινό φρούτο για όλο τον χειμώνα…
«Οι τσέπες μας κολλούσαν από τα σύκα και τις σταφίδες όλο τον χειμώνα», λέγανε σε μια κουβέντα η μάνα μου με μια γειτόνισσα προχθές που τους έλεγα πως λιάζω σύκα για συκοπιταρίδες.
Παστελαριές ή τσαπέλες, συκομαΐδες ή συκόπιτες, ρετσέλια, συκοπετίμεζα σούμα (ποτό-απόσταγμα από σύκα) και αλευριές από σύκα (κατά τις μουσταλευριές, υπάρχουν και συκαλευριές).
Ξερά σύκα αρωματισμένα με μαστίχα, με μαραθόσπορους, με ούζο, τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, σε καρυδόφυλλα, σε δαφνόφυλλα, φτιαγμένα με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές, τα σύκα τα αγαπούμε όλοι και παντού. Μια απλή αναζήτηση στο google με ζητούμενα «συνταγές με σύκα» ή «fresh figs recipes» θα σας εκπλήξει!
Εδώ, στην Κρήτη, φτιάχνουμε συκοπιταρίδες. Ετσι λέμε τα αποξηραμένα σύκα και τα αρωματίζουμε με φύλλα δάφνης και κανέλα, ενώ τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.